Ставлення росіян до війни в Україні і політики в РФ: наслідки стають вагомішими

У січні 2023 року Інститут Конфліктології та Аналізу Росії (ІКАР) провів щомісячне дослідження «Дзеркало Росії» у рамках моніторингу населення країни. Серед основних тем дослідження: ставлення росіян до «спеціальної воєнної операції», мобілізація, внутрішня та зовнішня політика.

З 10 до 26 січня 2023 року методом телефонного опитування відбулося соціологічне дослідження серед загальноросійської вибірки. Кількість респондентів — 1600 осіб. 

Головна подія 2022 року для 72% росіян — «спеціальна військова операція». Для 47% населення це головна проблема. 23% громадян Росії вважають 2022 рік для країни однозначно невдалим, ще стільки ж — скоріш невдалим.

Російські військові

Порівняно з початком грудня, за відповідями респондентів, у росіян збільшилася кількість близьких і знайомих мобілізованих на війну проти України (з 60% до 69%). Відповідно виросли і показники громадян, які знають людей, що загиблі на війні (з 29%  до 36%).

У грудні 2022 року більшість мешканців Російської Федерації визнали правильною «часткову» осінню мобілізацію. Натомість у січні 2023 року 60% негативно поставилися до можливої другої хвилі. Респонденти здебільшого підтримують збільшення російської армії внаслідок залучення ув’язнених та військових Білорусі. 

Мобілізовані росіяни

75% громадян РФ переконані, що знають цілі «СВО». Проте жодна з них не набрала більшості голосів: 39% обрали «денацифікацію України», 19% — «протистояння з Заходом», менше 10% — всі інші цілі. 

Мешканці Росії відповіли, що «операція» не досягла своїх цілей, але 75% підтримали б її завершення вже завтра. Підтримка безстрокової «СВО» різко скоротилася порівняно з показниками за грудень: з 48% до 12%. Кількість тих, хто не визначився, зросла з 15% до 32%. 

Переважна кількість росіян вважає потрібним за певних умов розгортання «СВО» проти Казахстану або країн Балтії. 26% і 34% відповідно думають, що ці умови вже наявні.

70% росіян не знають, за кого б вони проголосували, якби в президентських виборах не брав участь Володимир Путін, чинний Президент Російської Федерації.

У грудні 41% опитуваних зазначили, що не знають, хто такий власник приватної військової компанії «Вагнер» Євген Пригожин. У січні показник зменшився до 23%, а кількість тих, хто однозначно позитивно ставиться до цієї особи, сягнула 27%.

Євген Пригожин

У темі ставлення до інших національностей 27% респондентів вказали, що взагалі би не допускали українців до свого міста, 34% відповіли так про американців. 

Кожен десятий опитуваний зазначив, що всі соціальні та економічні труднощі в державі треба однозначно терпіти і не виходити на протести. 

Протест проти мобілізації в Росії у вересні 2022 року

Джерело: IKAR


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати