Ваучер замість зарплатні, заборона російської мови та перепродаж зброї: Які фейки поширює Росія

Доки існує Росія, в українських та світових розвінчувачів фейків буде робота. Команда KibOrg News підготувала добірку чергової кремлівської пропаганди.

«Українським військовослужбовцям видають ваучери замість зарплатні»

Пропагандистські телеграм-канали поширили фото «ваучера», який нібито видають українським військовим замість зарплатні. На світлині зображений сертифікат, який можна буде перевести у готівку лише у 2026 році.

На «ваучері» зазначене прізвище чинного міністра фінансів Сергія Марченка, але кремлівські фейкороби поставили неправильний підпис. У мережі за запитом можна знайти інші подібні сертифікати, на яких є підпис Олександра Шпака, який обіймав ту ж посаду, але з 27 лютого 2014 по 2 грудня 2014. Його й використали пропагандистські ресурси для так званих «ваучерів».

Окрім того, Україна не використовує ваучери як спосіб оплати військовим за службу в ЗСУ.

«В Україні російська мова заборонена навіть в побуті»

2 лютого міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров зазначив, що «здивований забороною російської мови в Україні навіть в побуті». Низка російських медіа поширили фейк, цитуючи кремлівського пропагандиста. 

«Чоловік із дружиною удвох п’ють чай на кухні. І якийсь стукач може вимагати завести на них кримінальну справу. Чудові перспективи у верхівки цього режиму», — заявив Лавров.

В Україні немає «утисків російськомовного населення» на офіційному рівні, тим паче кримінального переслідування українців, які спілкуються російською в побуті. Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», від квітня 2019 року, не забороняє використання будь-якої мови у приватному спілкуванні. Російська мова в ньому взагалі не згадується й не виділяється окремим пунктом — йдеться лише про державну українську. Сєргєй Лавров, як і російські ЗМІ, поширив черговий фейк.

«Українські військові, які прибули до Німеччини на навчання, попросили політичного притулку»

Російські медіа поширили «новину» із посиланням на Financial Times, в якій нібито зазначено, що двоє українських військових, які прибули на навчання до Німеччини, попросили політичного притулку «через небажання гинути на безглуздій війні». У матеріалах кремлівські медіа стверджують: чоловіки «вважають, що передача західного озброєння не сприятиме перемозі Києва, а призведе до зростання жертв серед військових та мирного населення». 

У статті FT “Ukrainian troops to start training on Leopard 2 tanks next week” («Українські військові розпочнуть тренування на танках Leopard 2 наступного тижня») немає згадки про українських військових, які хочуть отримати політичний притулок у Німеччині, як і про зброю, яка нібито не допоможе Україні й загрожуватиме населенню. Кремлівські медіа відредагували фото зі статтею і додали абзац, який самі й вигадали. Насправді у матеріалі FT йдеться про готовність німецького полігону Еккернферде (Eckernförde) до початку навчань українських військовослужбовців з експлуатації танків Leopard 2. 

«Влада Молдови підтвердила, що ЗСУ продають зброю “наліво”»

Російські сайти поширили фейки про те, що прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гавриліца в інтерв’ю ЗМІ Financial Times нібито підтвердила, що Збройні Сили України перепродають зброю за кордон. 

Насправді в інтерв’ю Гавриліца говорить, що через війну ризики, зокрема з контрабандою зброї, підвищились. Жодної згадки про ЗСУ в матеріалі немає. Російська пропаганда поширює наратив про перепродаж зброї, щоб дискредитувати Україну перед партнерами й підірвати процес надання зброї.

«Україна вивозить чорнозем з останками солдатів Червоної Армії за кордон»

Президент Росії Владімір Путін під час зустрічі з представниками мілітарної молодіжної організації «Юнармія» на честь 80-річного ювілею Сталінградської битви заявив, що Україна нібито займається продажем родючого шару землі за кордон. Окрім того, він стверджував, що із чорноземом вивозять останки солдатів Червоної Армії, які брали участь у Другій світовій війні.

Путін це «з’ясував», коли один з учасників «Юнармії» Лев Кравченко розповів історію, як німецький фермер «знайшов у себе на городі медаль червоноармійця, який загинув у 1944 році на території України, а згодом передав її у генконсульство Росії». Як зазначив Кравченко, «медаль, ймовірно, потрапила до Німеччини внаслідок продажу українського ґрунту».

Громадянин Німеччини у 2021 році справді звернувся до генерального консульства Росії, оскільки знайшов медаль «За відвагу», яку вручили автоматнику автоматної роти 91-го гвардійського стрілецького полку Голубєву Віктору Олександровичу 1921 року народження за те, що він «з особистої зброї за один бій знищив 13 гітлерівців». Голубєв був убитий 8 квітня 1944 року нібито в битві за правобережжя України. Як з’ясувалось, історія юнармійця не відповідає дійсності, оскільки Олександр Шотт, який передав медаль до консульства, отримав її від батька, що той знайшов не на городі, а на купі сміття. Та й насправді він був не фермером, а працівником компанії з переробки відходів.  

Згодом з’ясувалось, що Голубєва було вбито в районі села Ашкадан Красноперекопського району Кримської Автономної РСР, де його й поховали. Він загинув не в битві за правобережжя України, тобто й похованим тут, а згодом й вивезеним за кордон звідси бути не міг. 

Радянський Союз поширював міф про вивезення чорнозему нацистами під час Другої світової війни, зараз Росія намагається скористатись тим же «прийомом». Жодних задокументованих фактів чи розслідувань незалежних експертів щодо вивезення українського чорнозему за кордон немає. Директор Інституту землекористування НААН Йосип Дорош у 2022 році повідомив, що за останні десятиліття українські землі деградували й наразі перебувають у передкризовому стані через високий ступінь розорювання. Тобто вивезення ґрунту — економічно невигідний і трудомісткий процес як для України, так і для інших країн.

Наразі невідомо, як і коли медаль Голубєва потрапила до Німеччини, але цілком можливо, що вона могла стати трофеєм однієї зі сторін бойових дій.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати