Запорізький оксюморон або колаборантське міністерство фінансів без фінансів

Майже 60% Запорізької області, за даними ОВА, наразі окуповані Російською Федерацією. На анексованих територіях Росія запроваджує власні правила і ставить «довірених людей», які контролюватимуть дотримання умов окупантів. Команда KibOrg News публікує списки колаборантів, які працюють у так званому «Міністерстві фінансів» Запорізької області.

Ситуація в окупованій Запорізькій області критична: як стверджує одна з жительок Пологів, містянам не вистачає коштів на товари в магазинах, а Росія не завозить гуманітарну допомогу з осені. 

«Намагаються задобрити пенсіонерів, що залишилися в окупації, безкоштовним вугіллям та копійчаними соцвиплатами. Гуманітарки не було з осені. Звісно, в магазинах товари є, завезені здебільшого з Криму, але купувати немає за що, ціни просто жахливі», — повідомила жінка.

Списки колаборантів «Міністерства фінансів» окупованої Запорізької області

Несе відповідальність за реалізацію коштів з бюджету так зване «Міністерство фінансів ВЦА ЗО», яке очолює колаборантка Зінченко Дар’я Миколаївна. Вона, як зазначено в документах, обіймає посаду «міністерки» з 29 липня 2022 року. Контактні дані інших працівників-колаборантів зазначені в документі нижче.

«Міністерство» окупованої Запорізької області співпрацює з представниками інших фінансових органів, контактні дані яких наведені нижче.

perechen-grbs-telefonы_watermark

Колаборантське «міністерство фінансів» призвичаюється до правил функціонуванню бюджету на основі досвіду територій, які були окуповані Росією у 2014 році. До Мелітополя з 11 липня 2022 року прибули 3 групи представників «Міністерства фінансів» ОРДЛО, які «ділилися досвідом» із колаборантами Запорізької області. 

spravka1_dlya-mf_watermark

Також у відрядження до окупованого міста Донецька для «обміну досвідом» прибували представники Запорізької області — директор департаменту міжбюджетних відносин «Міністерства фінансів ВЦА ЗО» Налісний Артур Григорович та головний спеціаліст відділу міжбюджетних відносин «Міністерства фінансів ВЦА ЗО» Краєвський Богдан Миколайович.

Наразі невідомо, яким саме «досвідом» діляться так звані «міністерства», але у 2016 році окупанти в Донецькій області стягували штрафи до «скарбниці» за відсутність у сільрадах відповідних складів для гуманітарної допомоги. Користувачі соціальних мереж стверджували, що таким чином бойовики не піклувались про населення, а намагались закрити фінансові прогалини у бюджеті. 

00_prykaz-koman_watermark

«Міністерство фінансів» планує покращити стан бюджету Запорізької області за допомогою стягування податків і штрафів, що, як показує досвід ОРДЛО та інших окупованих територій, не мають чітко окреслених лімітів та правил: торговими зборами, оплатою населенням адміністративних послуг, реалізації майна тощо. 

08_ob-otkrыtyy-schetov_shtrafы-y-adm.uslugy_watermark

v-perspektyve-sborы-po-dohodnoj-chasty-mb_02.08.2022_watermark

Попри численні проблеми із бюджетом та поганими умовами життя, у статтях, які готує «Міністерство фінансів ВЦА ЗО» для російських газет, зазначено, що Запорізька область «вдало інтегрується в економічні процеси Російської Федерації» та відновлює зв’язки із територіями, які були окуповані Росією у 2014 році. Єдиним недоліком функціонування бюджету анексованої частини Запоріжжя, як зазначено в документі, є виплата зарплатні готівкою. Про невиплати так зване «Міністерство» мовчить.

dlya-gazetы-koms.pravda_watermark

24 березня 2022 року парламент ухвалив законопроєкт № 7186, яким доповнено Кримінальний кодекс України (ККУ) статтею 111-2 та посилено кримінальну відповідальність за пособництво Росії. За допомогу державі-агресору, його збройним формуванням, співпрацю з окупаційною адміністрацією передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі. Цим особам також буде заборонено обіймати посади в органах влади чи місцевого самоврядування на строк від 10 до 15 років. Всі колаборанти «Міністерства фінансів» окупованої Запорізької області понесуть покарання за зраду України, щойно ЗСУ звільнять анексовані Росією території.

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.

_____________________________

KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати