«Повістки» підліткам, клініки репродукції та дзвінки російським школярам: Які фейки поширює Росія

У січні російські інформаційні ресурси не відпочивали, а вигадували нові фейки про Україну. Команда KibOrg News зібрала та проаналізувала 5 повідомлень кремлівської пропаганди.

«В Україні почали видавати повістки підліткам»

Пропагандист Євгєній Лісіцин поширив зображення повістки, яку нібито видали Степаненку Василю Олеговичу, неповнолітньому мешканцю Білої Церкви. Так званий «військкор» написав, що «Зеленський воюватиме до останнього українця, включно з жінками, в цьому я впевнений». «Новину» також підхопила низка кремлівських ЗМІ. 

Фейкова «повістка»

30 грудня 2022 року набули чинності нові правила військового обліку, а також була затверджена нова форма повісток. «Повістка» Степаненку була видана нібито 3 січня, проте вона заповнена ні за новою, ні за старою формою. Підроблений документ містить назву «військовий комісаріат», але з 2021 року військкомати у Білій Церкві називається «Білоцерківським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки». Також код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, що вказаний на печатці фейкової повістки, 09620951 насправді належить Кіровоградському об’єднаному міському військовому комісаріату, а не центру Білої Церкви. Отже, фото — черговий фейк російських пропагандистів.

«Українці телефонують російським дітям і просять залишити газ у квартирі ввімкненим»

Російські ЗМІ поширюють аудіозапис, який нібито «підтверджує», що українці дзвонять російським дітям, представляються газовою службою, після чого просять ввімкнути у квартирі газ та «піти відпочивати на пару годин в іншу кімнату». Жінка із запису стверджує, що таким чином вони проводять «дистанційні перевірки».

Скриншот — EA Daily

Насправді цей запис поширювався мережею ще у 2018 році, але не в Росії, а Казахстані. Україна не має жодного стосунку до нього. Того ж року казахські ЗМІ обговорювали ситуацію і зазначили, що аудіо було записано саме в Казахстані, бо використовувались місцеві імена. Невідомо, чи дали хід цій справі у поліції, але жодних підтверджень, окрім запису у соціальних мережах, виявлено та оприлюднено не було. 

«Leopard 2 та Abrams несуть загрозу життям українців»

Російські ЗМІ поширюють коментар псевдоексперта Константіна Сівкова, який стверджує, що «снаряди танків Leopard 2 та Abrams містять уран, який здатен заразити місцевість та спровокувати спалах онкологічних захворювань серед населення України». Пропагандисти, цитуючи Сівкова, зазначають, що «застосування таких снарядів на території Росії слід розглядати як застосування брудної ядерної зброї». 

Скриншот — ОСН

Міжнародні організації, серед яких Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), Агентство ООН з навколишнього середовища (Unep), Науковий комітет з ризиків для здоров’я та навколишнього середовища Комісії ЄС (SCHER), у своїх дослідженнях дійшли загального висновку, що докази ризику для довкілля та здоров’я від потенційного поширення збідненого урану відсутні. Радіаційне опромінення від ЗУ дуже низьке у порівнянні з природною радіацією. Крім того, представники й представниці України на світових заходах неодноразово зазначали, що танки потрібні не для ведення бойових дій на території Росії, а звільнення окупованих регіонів. 

«Львівська клініка репродукції пропонує для донорства клітини захисників “Азовсталі”»

Пропагандистський канал поширив нібито рекламне оголошення клініки репродукції, яка «пропонує клітини захисників “Азовсталі”» для відродження нації. 

Скриншот — Кот Костян

По-перше, назва сторінки закладу в «рекламному оголошенні» написана неправильно, адже замість «Клініки репродукції людини “Альтернатива”» має бути «Клініка Альтернатива». По-друге, у фейсбуці та інших сторінках у соціальних мережах клініки немає згадки про процедуру «донорства клітин захисників “Азовсталі”». Також у бібліотеці фейсбук зазначено, що заклад жодного разу не публікував рекламні оголошення на цій платформі.  

«Країни ЄС видаватимуть українських чоловіків, що підлягають мобілізації» 

Російські ЗМІ поширили фейк із нібито «офіційними зверненнями» від імені українського посольства та «дописами» литовських і латвійських держслужбовців про підготовку депортації українських чоловіків призовного віку. 

Скриншот — rossaprimavera.ru

Посольство України в Литві опублікувало спростування фейку, зазначивши, що «не надсилало запитів/листів з проханням надати персональні дані громадян України призовного віку, що перебувають у Литві». Також інформацію спростував мер латвійського міста Лієпая Гунар Ансіньш.

«Підтверджую, що це неправдива інформація, закликаю бути пильними й не стати жертвами пропаганди!», — зазначив він. 
На сторінках у соцмережах мера Вільнюса Ремігіюса Шимашюса, від імені якого також поширювався фейковий допис, не було подібних публікацій.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати