«Ракета української ППО у Дніпрі», «подарункові набори Bonduelle» та «заклики залишити Бахмут»: Які фейки поширює Росія

14 січня, під час 12-го масованого обстрілу українських міст, російська ракета влучила в багатоквартирний будинок у Дніпрі. Росія знову відмовляється визнавати свою провину, але Україна має докази її причетності. Команда KibOrg News проаналізувала фейки росіян за перші тижні 2023 року.

«Будинок у Дніпрі зруйнувала ракета української ППО»
Низка російських Z-каналів поширили заяву Олексія Арестовича, радника Офісу Президента, про те, що ракету, яка летіла над Дніпром, збили сили протиповітряної оборони. Як зазначив Олексій, вона вибухнула під час падіння на багатоповерхівку.

Заяву Олексія Арестовича спростували у Повітряних силах, зазначивши, що ракета Х-22, яка влучила в багатоповерхівку у Дніпрі, була запущена з району Курської області.

«У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони», — написали у телеграм-каналі Повітряних Сил ЗС України.

Відбити атаку ракет Х-22 здатні системи Patriot, передачу Україні яких анонсували Сполучені Штати Америки. ЗСУ наразі готуються до навчання на системі, тож її ще немає на території країни.

«В Шалімова потрібна третя негативна кров»
У фейсбуці масово поширюється заклик здавати кров для поранених українських військових. Проте Національний інститут хірургії та трансплантології ім. Шалімова спростував це повідомлення.

«Ця інформація не повною мірою відповідає дійсності. Так, в Інституті функціонує відділення трансфузіології та здійснюється системний забір донорської крові. І ми вдячні всім тим, хто здає свою кров для потреб пацієнтів, рятуючи їхнє життя. У разі, коли існує нагальна потреба в донорській крові або в іншому (медикаменти, одяг тощо), відповідна інформація оприлюднюється на офіційному сайті та сторінках соціальних мереж», — зазначили у дописі Інституту.

Такі повідомлення шкодять, бо провокують паніку та велике навантаження на центри крові. Через «вкиди» у стрічці губиться важлива інформація від офіційних установ.

«Західні та українські аналітики закликають ЗСУ залишити Бахмут»
Російські ЗМІ поширюють «аналітику» із посиланням на матеріал The Wall Street Journal, в якій зазначають, що західні та українські аналітики закликають ЗСУ залишити Бахмут, адже «вони продовжуватимуть зазнавати невдач».

У статті “Russia gains ground in east Ukraine as fight for Bakhmut intensifies” («Росія зміцнює позиції на сході України, адже боротьба за Бахмут загострюється») йдеться про складну ситуацію на цій ділянці фронту, але видання зазначає, що захоплення міста російськими силами малоймовірне у короткостроковій перспективі. Жодних закликів до відступу в матеріалі немає, проте є в уяві пропагандистів. Битва за Бахмут продовжується попри спроби росіян хитрощами дезорієнтувати Збройні Сили України.

«Компанія Bonduelle привітала російську армію подарунковими харчовими наборами»
У групі «Ярцево LIVE» російської соціальної мережі «Вконтакте» поширили допис про новорічні подарункові набори для учасників «спеціальної воєнної операції» із побажанням «якнайшвидшої перемоги». Пропагандист(-к)и приписували «привітання» очільниці компанії Bonduelle у Росії Катерині Єлісєєвій.

Наразі повідомлення збереглися лише у скриншотах користувачів інтернету, а з соціальної мережі воно було видалене. Французька компанія Bonduelle 31 грудня випустила комюніке. В ньому зазначила, що «російські медіа поширили неправдиву інформацію про нашу діяльність у Росії».

Проте Bonduelle не вийшла з російського ринку навіть через 10 місяців після повномасштабного вторгнення. Компанія має в Росії три заводи з виробництва консервів і заморожених овочів, де працюють близько тисячі робітників.

«Сполучені Штати Америки втратили 90% поставленого Україні озброєння»
Пропагандистське видання «Царьград» опублікувало матеріал із посиланням на «заяву» ексспівробітника ЦРУ Браяна Дін Райта в ефірі телеканалу FirstTV. У ньому зазначено, що «Пентагон може відстежити місцеперебування лише 10% наданого озброєння, щодо іншого — можна лише сподіватись».


Почнемо з того, що Браян Райт жодним чином не стосується Центрального розвідувального управління США з 2015 року, отже не може мати доступу до засекречених даних. Він відомий закликами про припинення військової підтримки України та критикою політичної діяльності Джозефа Байдена, чинного Президента Сполучених Штатів Америки.

Пентагон проводить інспекції для перевірки місць зберігання озброєння в Україні, коли дозволяють умови. А в жовтні представник міноборони США на умовах анонімності зазначив у коментарі Reuters, що український уряд взяв на себе зобов’язання з охорони й обліку зброї, тож немає жодних вірогідних доказів того, що США обманювали. Офіційних заяв від Пентагону про такі великі «втрати» не було.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати