Перейменування вулиць в Мелітополі як інструмент викорінення українськості

Внаслідок декомунізації у 2016 році вулиці в українських містах і селах були перейменовані. Окупаційна влада Мелітополя ухвалила рішення повернути радянські топоніми через те, що чинні назви були створені «на честь нацистських ідеологів». Розповідаємо, як окупанти перейменовують вулиці із нейтральними або присвяченими радянським діячам назвами.

Про «радянізацію» топонімів повідомила «голова» окупаційної адміністрації українського Мелітополя, колаборантка Галина Данильченко. Росіяни, з метою «відновлення історичної справедливості», планують перейменувати низку вулиць, провулків та площу.

Провулки академіка Корольова окупанти вирішили перейменувати на честь Куйбишева, російського революціонера, а згодом радянського партійного і політичного діяча. Хто такий Корольов Сергій Павлович, якого намагаються «скасувати» росіяни в Мелітополі? Один із засновників практичної космонавтики. Перший головний конструктор ракетно-космічних систем в СРСР.

Академік АН СРСР, що очолив ракетну програму. Під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини (Юрія Гагаріна) в космос. На честь українського вченого в Росії назване місто в Московській області, проте назву вулиці в Мелітополі окупанти все одно прагнуть змінити. 

«Радянізація» спіткала вулицю, що названа на честь льотчика кримськотатарського походження, двічі героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана. В тимчасово окупованому Мелітополі вулиця матиме назву «Октябрьская». Окупанти віднесли Амет-Хана Султана до списку «українських нацистських ідеологів» попри постійні заклики Кремля «берегти радянське минуле і шанувати пам’ять воїнів». Тепер «героями» на окупованих територіях дозволено вважати лише проросійських діячів. 

Вулицю генерала Івана Петрова, який керував обороною Одеси від німецьких військ у 1941 році, перейменують на честь Менжинського, радянського партійного діяча, чекіста, члена ЦК ВКП(б). Розповсюджував більшовицьку пропаганду в країнах Європи, брав участь у придушенні антибільшовицьких повстань в Україні, підписував оперативні накази щодо депортації розкуркулених селянських родин і керував підготовкою судових процесів за фальсифікованими справами. 

Генерал Іван Петров, який теж опинився у списку «нацистських ідеологів» — уродженець міста Трубчевська Брянської області Російської Федерації, що має нагороду Героя Радянського Союзу.

Також окупанти збираються перейменувати вулиці, що були названі на честь народжених в Мелітополі радянських кінорежисера Григорія Чухрая та художника Олександра Тишлера (їм повернуть назви Артема і Котовського), князя Ярослава Мудрого (радянська назва: вулиця Рози Люксембург), кінорежисера Олександра Довженка (радянська назва: вулиця Карла Лібкнехта). Росіяни збираються змінити назви навіть вулиці Ялтинської та Кримського провулку.

Джерело: Денис Казанський


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати