Окупаційні гастарбайтери та запорізькі рекетири: як працює Мінпроменерго окупованого Запоріжжя

Запорізький регіон є одним з найбільш технологічно розвинених регіонів України зі значним науково-технічним та виробничим потенціалом. Окупована частина області стала для росіян не тільки сухопутним коридором для забезпечення південного угрупування, але й «приємним бонусом» для розграбування української промисловості. KibOrg розібрав робочі документи так званого Міністерства промисловості та енергетики Військово-цивільної адміністрації Запорізької області.

Для початку ознайомимося із проєктом організаційно-штатної структури так званої Запорізької ВЦА. Станом на 4 вересня 2022 року документ зазначено під грифом «Конфіденційно».

struktura-vga-3-1

Далі наведено список робітників Мінпроменерго ВЦА ЗО із датами народження. Однак, зважаючи на велику кількість вакансій на російських сайтах з пошуку роботи, «Міністерство» все ж потребує кваліфікованих кадрів, а російська влада готова витрачати чималі гроші, щоб люди працювали саме у Мелітополі.

За роботу на посаді начальника/заступника начальника юридичного відділу окупанти пропонують зарплатню від 150 000 ₽/місяць. Начальник планово-економічного відділу може отримувати вже від 200 000 ₽/місяць. І це не враховуючи великий потенціал у сфері рекету, а точніше «націоналізації», яку окупаційна адміністрація проводить за відсутності законних правовласників.

kontatktnaya_ynformaczyya_sotrudnykov_mynpromэnergo-3

Тож зважаючи на великий промисловий потенціал «нового (станом на 5 жовтня Запорізька область «увійшла» у склад РФ) суб’єкту РФ», лапи росіян вже почали надсилати запити щодо надання інформації про стан підприємств та їхні проблем.

Окупантами була створена «Міжвідомча комісія з координації інституту тимчасових адміністрацій Військово-цивільної адміністрації Запорізької області», яка фактично збиралася для того, щоб «встановлювати тимчасову адміністрацію з управління» тим чи іншим майном. Склад комісії наведено нижче:

  1. КОЛЬЦОВ Антон Вікторович – Голова Міжвідомчої комісії, Голова Ради міністрів Військово-цивільної адміністрації Запорізької області;
  2. КОЗЕНКО Андрій Дмитрович – Заступник Голови Міжвідомчої комісії, Заступник Голови Ради міністрів з економіки та фінансів Військово-цивільної адміністрації Запорізької області;
  3. ЄПІФАНОВ Володимир Анатолійович – в. о. Міністра економічного розвитку Запорізької області;
  4. ГАМАНОВ Володимир Васильович – в.о. Міністра майнових і земельних відносин Запорізької області;
  5. ГУСЬКОВ Юрій Володимирович – в.о. Міністра промисловості та енергетики Запорізької області;
  6. ШЕВЧЕНКО Світлана Юріївна – в.о. Міністра сільського господарства та продовольства Запорізької області;
  7. ПЕТРОВ Олександр Валерійович – в.о. керівника Державної казенної установи «Дирекція майна Запорізької області»;
  8. СУРОТКІН Михайло Сергійович – Керівник ДО «Запорізький» ПАТ «Промсвязьбанк», член міжвідомчої комісії;
  9. ВІНАЄВ Руслан Ігорьович – Секретар Міжвідомчої комісії, в.о. першого заступника міністра економічного розвитку Запорізької області;
  10. ІСЯКАЄВ Радик Спартакович – в.о. Міністра культури, спорту і туризму Запорізької області;
  11. В’ЮНИК Оксана Вікторівна – керівник секретаріату Військово-цивільної адміністрації Запорізької області.

Яскравий приклад роботи комісії — зібрання Міжвідомчої комісії за 26 серпня. Питання про запровадження тимчасової адміністрації з управління майном фермерського господарства «Таврія-Скіф».

Виступив керівник ТОВ «Квант+» (юридична адреса: 127030, Російська Федерація, м. Москва, Муніципальний округ Тверський, вул. Сущевська, буд. 27) Шило Д.С., поінформувавши про те, що керівництво зазначеного підприємства самоусунулося від управління, а також вчиняє дії на приховування, вивезення, знищення документації суб’єкта господарювання.

На думку окупанта, очевидне небажання співпраці господарства із загарбниками загрожує життєдіяльності місцевого населення та створює передумови до соціальної напруженості. Як тимчасового адміністратора було запропоновано кандидатуру ТОВ «Квант+», який нібито знайомий з поточною ситуацією підприємства. За призначення «зовнішнього управління»: 8. Проти: немає. Клопотання задовольнили.

Майже в усіх випадках клопотання рашистів щодо вводу так званої тимчасової адміністрації з управління тим чи іншим українським майном комітет приймав схвальні рішення. Рідше переносив розгляд клопотання на інше засідання. Переглянути протоколи «Міжвідомчих Комісій» можна за посиланням.


Зважаючи на базування (за даними карти Deep State) штабу 58-ої загальновійськової армії Російської Федерації у Мелітополі, серед інших злодіянь окупаційної адміністрації вочевидь присутня і матеріальна допомога армії Росії.

Мелітопольський завод ТОВ «БІОЛ» — провідний український виробник литого посуду з алюмінію та чавуну, який окупанти захопили ще навесні 2022 року. У листопаді того ж року так званий директор Олександр Шатохін заявляв, що завод БІОЛ планує розширювати штат співробітників і запускати алюмінієвий цех, однак пізніше цю інформацію спростували журналісти порталу «Перший Запорізький», пославшись на справжнього мера Мелітополя Івана Федорова та зазначивши, що з перших днів окупації території Запорізької області російські загарбники не роблять нічого, окрім грабунку місцевих підприємств.

Натомість серед перехоплених нашими хакерами документів є лист Шатохіна до окупаційної адміністрації щодо пропозиції постачання армії РФ каструль та сковорідок виробництва ТОВ «БІОЛ». Також у листі йдеться про можливість передачі трьохсот казанів «Турист» на безоплатній основі. Однак у повідомленні не вказана дата виробництва продукції, тож імовірно, що зазначені позиції були виготовлені ще до захоплення підприємства.

Навзаєм окупаційна адміністрація просила у листопаді від Головнокомандувача 58 Армії РФ допомогти з проведенням земляних робіт, щоб уникнути пошкоджень газопроводів. Імовірно, що рашисти не знайшли для такої роботи добровольців серед місцевих, зважаючи на, як вони самі підмітили, «соціальну напруженість».

Раніше, 25 жовтня, російські ЗМІ з посиланням на керівника ВЦА ЗО Євгена Баліцкого повідомляли, що у Мелітополь почали подавати газ новим газопроводом із «Донецької народної республіки».

28 листопада так званий Міністр промисловості та енергетики ВЦА ЗО Гуськов Юрій направив генеральному директору «Мелітопольгаз» Квачу Олегу листа з узгодження акту постачання газу армії Росії. Ще пізніше Гуськов просив ТОВ «Іммід» оплатити доставлення 180 кубічних метрів лісу на потреби окупантів.

Також серед перехоплених документів був лист керівника ВЦА ЗО Євгена Баліцкого до іншого афериста, який іменує себе головою тимчасово окупованого Криму. Вочевидь референдум на окупованих Росією українських територіях був повним фарсом, який цивілізований світ не сприйняв як законне волевиявлення людей.

Але ж якось треба налагоджувати відносини двох регіонів. Тож Баліцкий попросив у Аксьонова дизельну або газотурбінну електростанцію, завдяки якій можна було б відкачувати воду із Запорізького залізорудного комбінату у моменти, коли через обстріли відсутнє електропостачання. ЗЗРК, до речі, збройні сили РФ захопили ще у червні 2022 року.

Пізніше, після 14 листопада, коли Запорізька область ніби увійшла до складу РФ, так званий Голова ради міністрів ВЦА ЗО направив листа до Головнокомандувача 58 Армії РФ із проханням про проведення будівельних робіт задля збереження трубопроводу для відводу шахтних вод того ж ЗЗРК. Інакше кажучи, армія РФ використовується ніби як гастарбайтери.

Єдине, чому українські шахти на окупованих територіях ще не затопило — це можливість непогано заробити рашистам на краденій руді. Саме для забезпечення нібито безперебійної роботи підприємства та збільшення робочих місць Заступник голови ради міністрів з промисловості та інфраструктури Сунцов Ігор Павлович направив листа до Начальника управління рухом ВАТ «Російські залізниці» Кужелю Анатолію Леонідовичу з проханням погодити маршрут перевезення залізорудного концентрату фактично на територію «ДНР».

Годі вже й казати про вітрову та сонячну енергію. ЇЇ самопроголошена адміністрація Запорізької області також «націоналізувала» задля безперебійної подачі електроенергії до об’єктів інфраструктури. І навіть не приховуючи «перспективу скорого переходу» на баланс «Таврія-Енерго», окупанти почали розробляти плани введення майна в експлуатацію.

Зважаючи на побоювання росіян через імовірний наступ українських військ у Запорізькій області, можна сказати, що прорив сухопутного коридору до Криму, а разом із тим і відвоювання Мелітополю, стане поразкою неймовірного масштабу, після якого навряд чи Росія зможе розраховувати на захоплення лівобережжя України. Не кажучи вже й про забезпечення кримського угруповування через материкову частину України, що ставить під питання існування республіки Крим у складі Росії.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Хочу щось сказати