Прапор України «з рунами СС», опіумний мак і зупинка планової госпіталізації. Які фейки поширюють росіяни?

Росію цьогоріч не допустили до участі в пісенному конкурсі «Євробачення», тож країна-терорист вирішила надолужити втрачене у турнірі абсурду. Напевно, росіян забули попередити, що існує він лише в їхній свідомості. Що не день, то новий фейк в російських ЗМІ. Команда KibOrg News зібрала й проаналізували свіжу добірку «новин» Росії.

«На Україну чекає доля Афганістану: США планує вирощувати в Україні опіумний мак»

Низка російських ЗМІ, такі як Антимайдан, Украина.ру, DNR-pravda, опублікували «новину» із посиланням на видання The Hill нібито про те, що Сполучені Штати Америки «дають повноваження Україні диктувати умови завершення війни. Проте США діятимуть у власних інтересах». Так звані журналіст(-к)и Росії зазначають, що США має на меті вирощувати на українських плантаціях опіумний мак, як «планувало зробити в Афганістані».

Як виявилось, статті у виданні The Hill із заголовком «The White House can do with Ukraine the same way as with Afghanistan», на яку посилались російські ЗМІ, ніколи не існувало. Натомість у той же час тим же автором зі скриншота росіян був опублікований інший матеріал під назвою «Whether, when and how the war in Ukraine will end» («Чи, коли і як закінчиться війна в Україні»). Жодних згадок про плантації опіумного мака в статті немає. Росіяни вкотре вдались до своїх навичків фотошопу і вирішили обдурити увесь світ. 

«Візит Зеленського до Бахмута — інформаційна операція української пропаганди»

20 грудня Президент України Володимир Зеленський неочікувано відвідав Бахмут, найгарячішу точку фронту. Як підтвердження після візиту були опубліковані кадри й відео президента, який спілкується з військовими. Однак російські ЗМІ заявили, що докази приїзду Зеленського до Бахмута — «костюмована реконструкція», тобто фейк.

Приїзд президента до Бахмута підтвердили боєць 93-ої бригади «Холодний Яр» у твіттері та голова Ради резервістів сухопутних військ, військовослужбовець Іван Тимочко в ефірі національного телемарафону. Детально про візит Зеленського розповіли журналіст(-к)и телеканалу Freedom, які супроводжували його до міста. Деякі користувачі та користувачки соціальних мереж звинуватили президента у брехні через відсутність вибухів на фоні, але у сюжеті Freedom їх добре чутно. 

Російські ЗМІ у своїй «новині» не дотримуються журналістських стандартів — публікують неперевірену інформацію. 

«Сальдо назвав провокацією удар ЗСУ по Херсону»

24 грудня російська армія ракетою влучила по центру Херсона, внаслідок чого постраждали 80 людей. Пропагандистський канал Херсон.ру опублікував фото нібито з місця подій, що «підтверджують удар Збройних Сил України по місту».

Перше фото з машиною дійсно зроблене у Херсоні після обстрілу. Росіяни стверджують, що на другому зображенні вольфрамові кульки системи HIMARS. І це теж не фейк. Щоправда, друге фото зробили у 2016 році в Кувейті, а не у 2022 в Херсоні. 

Після публікацій фото і відео з міста подій, де видно, що місто було обстріляне снарядами РСЗВ «Град», російські пропагандисти були змушені змінити тактику. Вони стверджували, що за западиною від ракети була встановлена її траєкторія польоту. Снаряд нібито прилетів з боку позицій ЗСУ. OSINT-аналітик Def Mon спростував «докази» росіян, адже їхня аналітика виявилась помилковою [або завчасно запланованою брехнею — ред.]. Траєкторія падіння ракети вказує на те, що удар був нанесений з боку позицій росіян.

«Лікарні Києва переповнені пораненими військовими ЗСУ, тож планові госпіталізації у столиці призупинені»

Російські пропагандисти, посилаючись на матеріал італійської газети Corriere della Sera, стверджують, що лікарні Києва переповнені військовими, тож планові госпіталізації були призупинені. 

Проаналізуємо репортаж італійської газети, на яку посилаються росіяни: журналісти дійсно написали, що в українській лікарні десятки поранених військових, але сюжет був знятий не у Києві, а на околицях Бахмута, найгарячішої точки фронту. Щодо призупинення планових госпіталізацій у столичних лікарнях, то про них повідомила ще на початку грудня заступниця міністра охорони здоров’я України Марія Карчевич. Але причина не в переповнених лікарнях, а у тривалому відключенні електро-, тепло- та водопостачання в Україні внаслідок російських обстрілів. Міністерство охорони здоров’я 6 грудня опублікували роз’яснення, в якому зазначили, що навіть за умови повного блекауту невідкладна медична допомога надаватиметься пацієнт(-к)ам у повному обсязі.  

«Зеленський передав Конгресу США прапор України з рунами СС»

Російський ресурс Красная весна опублікував «сенсаційну новину» нібито про те, що Зеленський під час свого візиту до США передав Конгресу український прапор «з рунами СС». Як доказ наводять фото з виступу президента.

Напередодні поїздки до США Зеленський приїхав із візитом до Бахмута, де українські військові передали підписаний прапор України Конгресу. Росіяни цього разу вирішили не заморочуватись із фотошопом, тож віддзеркалили оригінальну світлину. «Рунами СС» вони назвали підпис 46-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ. Це підтвердили військові бригади у соціальних мережах. На оригінальній світлині видно, що нічого спільного з рунами СС підпис не має. 

Росіяни не втомлюються публікувати фейки, тож і українці повинні бути завжди готовими до навали брехні. Поки Збройні Сили України відбивають атаки ворога на полі бою, ми маємо відбивати інформаційні удари.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати