На Бога сподівайся, а сам не схиб

На Бога сподівайся, а сам не схиб. Бо в окупантів немає нічого святого. Пригадати тільки патріарха Кирила, він же Володимир Гундяєв, він же путінський священник, який особисто та з почестями благословляв російських солдатів на війну й вбивства українців. Він активний прихильник путінської агресії. І цьому є пояснення: Кирило не просто патріарх, а завербований ще за часів СРСР агент КДБ, вся його діяльність присвячена служінню саме цій організації.

Невідомо, за які святі діяння в Росії роздають попам коштовні годинники, але саме у КДБшника в рясі Гундяєва — Breguet за 30 тисяч доларів. Ці славнозвісні «котли священника» наробили шуму в ЗМІ. Їх навіть прибирали фотошопом, але ж як це буває в Росії – все через одне місце. З руки патріарха годинник видалили, а от відображення на столі так і залишилось на фото. Мабуть, саме Гундяєв задав темп на заможність серед попів, а Паша Мерседес, намісник Києво-Печерської лаври, швидко підхопив тенденцію. Так, під час локдауну навесні 2021 року, Владик-Хамло, як його прозвали, влаштував собі гучну «вечірку», на яку завітали проросійські політики. Як подарунок Паша Мерседес влаштував курник вздовж галереї Далеких печер, побудованої у XVIII столітті. Крім породистих курей та качок, там розмістив рідкісних фазанів та екзотичних павичів.

Ховаючись за рясою священників, Росія давно вже вирощувала агентів та перетворювала УПЦ МП на справжню агентську мережу, яка тривалий час підтримувала агресора та таємно поширювала ворожу пропаганду серед вірян. Це доводять результати обшуків, які пройшли на територіях єпархій УПЦ МП. Служба безпеки України звітувала про знайдені російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і «методички» Кирила щодо пропагандистської діяльності.

Крім цього, виявлено склади з прокремлівською літературою, зокрема авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У виданнях представники РФ заперечують існування українського народу, його мови й культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

Під час огляду церковних приміщень у селищі Чорнобаївка Херсонської області співробітники СБУ виявили бланки перепусток до окупаційних органів РФ.

В єпархії на Львівщині знайдено фото прихованих російських документів «об обеспечении взаимодействия с военными комиссариатами РФ».

На території церков у Закарпатській області знаходився прапор так званої «Республіки Підкарпатська Русь» з текстом гімну «підкарпатських русинів». Також встановлено, що місцевий священник у проповідях називав «безбожниками-сатаністами» людей, які святкують Різдво 25 грудня.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України «Про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками».

На території одного з монастирів Рівненщини викрито послушника з російським паспортом і контактами в РФ. Наразі СБУ перевіряє його можливу причетність до розвідувально-підривної діяльності на користь спецслужб країни-агресора. А в Роменській єпархії виявлено клірика з партквитком Комуністичної партії колишнього СРСР. Наразі всі вилучені матеріали направлено на експертизу для вжиття подальших процесуальних дій.

Служба Безпеки України впродовж двох місяців перевіряє та обшукує храми й монастирі УПЦ Московського патріархату. Наголошуємо, що СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

За цей час також були обшуки в Києво-Печерській лаврі у Києві та семінарії в Почаївській лаврі. Проте, мабуть, найрезонансніший обшук відбувся у Чернівцях, у рідній єпархії настоятеля УПЦ, митрополита Онуфрія. СБУ повідомила, що знайшла там докази наявності російського паспорта в місцевого митрополита Мелетія. Сам ієрарх заперечує наявність у нього російського громадянства. Але найпікантнішим виявився скандал навколо секретаря єпархії Микити, який «позував» на фото частково оголеним разом з неповнолітнім хлопцем. Офіційно СБУ з цього приводу нічого не заявляла. А сам Микита все заперечує. А, може, як Кирило, все спихатиме на фотошоп.

Хай там що, але очевидно, що «церковна агентура» нарешті викрита. І як доказ цього – черговий обмін полоненими 14 грудня, під час якого Україна передала російській стороні священника УПЦ московського патріархату. За ним приїхав сам «кухар Путіна» – Пригожин. Чи піклувалась би Росія так за звичайного церковнослужителя, якби він не був її агентом?

УПЦ МП довго працювала на кривавий режим. Та зараз, під час повномасштабної війни, російські військові нищать храми по всій Україні, зокрема й ті, що належать до УПЦ МП. Це ще раз доводить, що в окупантів немає нічого святого…

Хочу щось сказати