Patriot для України. Підсумки візиту Володимира Зеленського до США

Президент України Володимир Зеленський вперше з 24 лютого поїхав за кордон на зустріч із Президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом. Зеленський мав змогу безпосередньо звернутись не лише до президента Байдена, а й до законодавців і громадян США. У матеріалі розбираємось, чим ця поїздка була важлива для майбутньої перемоги України.

США зустріччю із Зеленським підтвердили, що вони — основний стратегічний партнер України, оскільки за час повномасштабної війни затвердили найбільші пакети військової та інших видів допомоги.

У Білому домі пояснили важливість зустрічі президентів так: «Це вступ у нову фазу війни». Якщо не у вирішальну, то значущу не лише для України, а й для всього світу. У британському уряді неофіційно стверджують, що і Росія, і Україна зайшли у глухий кут. Російська Федерація відправляє все більше військ на лінію фронту й атакує критичну інфраструктуру та цивільне населення. Вийти з глухого куту допоможе різке суттєве збільшення військового потенціалу України. 

Перед Зеленським та українською делегацією стояли дві важливі задачі. По-перше, збільшити обсяг постачання зброї та розширити номенклатуру озброєння так, щоб надати Збройним Силам України можливість вести активні бойові дії та уражати об’єкти ворога на тимчасово окупованих територіях і в Росії. По-друге, переконати Конгрес і населення США в необхідності масовано підтримувати Україну. Оскільки Палата представників Конгресу нового скликання в більшості складається з Республіканської партії, могли виникнути затримки постачання, що грало б не на користь України. 

Хоча Республіканська партія в більшості своїй підтримує рішення надавати допомогу Україні, окремі її представники висловлюють неоднозначну думку щодо нашої держави. Як, наприклад, Марджорі Тейлор Ґрін, що спекулювала на темі російсько-української війни, а саме опублікувала відео з українськими військовими й звинуватила Зеленського у тому, що останній використовує їх «як пішаків». 

Для української делегації важливо було переконати громадян США і Конгрес у важливості підтримки України у війні, тож Зеленський виступив із промовою, про яку іноземні експерт(-к)и відгукувались схвально. Президент України не звинувачував США у недостатній підтримці, а наголошував, що «ваші гроші — не благодійність. Це інвестиція в глобальну безпеку та демократію».

Збройна підтримка України

Найбільш обговорюваною темою у ЗМІ 22 грудня стало надання Україні батареї зенітно-ракетного комплексу Patriot. США не надавали комплексу раніше, аргументуючи своє рішення тим, що система вимагає складної процедури обслуговування, яку важко налагодити під час війни. Анджей Дуда після падіння російської ракети у польському Пшеводуві закликав Конгрес США розмістити на заході Україні системи Patriot для захисту кордонів, проте цей жест був приречений на невдачу. 

Навчання на батареї Patriot, за оцінками Пентагону, триватиме декілька місяців, проте надання системи дає шанс, що в майбутньому США постачатиме досі недоступну Україні зброю, як, наприклад, ракети ATACMS. Хоча Джо Байден зазначив, що заради недопущення ескалації надання ракет дальністю до 300 кілометрів наразі недоцільне.

Також Президент США у промові зауважив, що відмова надавати такі ракети зберігає політику проукраїнської коаліції, адже члени НАТО та ЄС бояться спровокувати «початок третьої світової війни».

Підбити підсумки остаточно можна буде лише у 2023 році, коли надійде допомога від Сполучених Штатів Америки, але вже зараз українці бачать, що їх підтримує весь світ. Комунікація із зовнішніми партнерами надважлива для України під час війни, оскільки їх допомога і підтримка наближають нашу перемогу.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати