Литовському дипломату повернули ікони, які викрали росіяни з його резиденції під час окупації Херсона

На початку повномасштабного вторгнення російські окупанти пограбували будинок іноземного дипломата у Херсоні та вивезли понад 120 одиниць старовинних предметів.

Служба безпеки знайшла та сприяла передачі почесному консулу Литовської Республіки у Херсоні старовинних ікон. Відомо, що під час окупації міста російські загарбники викрали ікони та передали їх архімандриту місцевої єпархії УПЦ МП.

«Ці ікони передали до приватної колекції архімандрита місцевої єпархії УПЦ МП. Наразі він ховається від правосуддя на тимчасово захопленій території півдня України», – повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Після звільнення Херсона та проведення заходів безпеки у регіоні співробітники СБУ виявили викрадені ікони на території Успенського собору. Саме туди окупанти передали награбовані речі під виглядом «повернення» культурних цінностей, які нібито належать країні-агресорові.

Наразі ікони передали законному власнику. Консул подякував за це українській спецслужбі та оголосив про своє рішення передати старовинну колекцію місцевому художньому музею.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Oleksander Voytenko

Закоханий… у свою країну. Пишаюся тим, що я – українець!
Вірю в нашу ПЕРЕМОГУ!!!

Хочу щось сказати