Як окупанти в Херсоні справи вели. Частина 2

Окупанти пішли, а їхня ганьба залишилася. Як швидко росіяни підготувалися до втечі з Херсону та яке ставлення в Москви до людей, що прибули зі «звільнених територій», розповідають документи, здобуті нашими хактивістами.

Нещодавно ми оприлюднили матеріал, в якому висвітлено буття окупантів на Херсонщині. Оскільки колаборанти й росіяни, що отримали владу на тимчасово окупованих територіях, накоїли шкоди, представляємо вашій увазі другу частину огляду їхніх документів. 

Нагадаємо, що 11 листопада 2022 року до Херсона зайшли частини Збройних сил України та вже 12 листопада у звільненому місті запрацювали українські органи регулювання. Однак ворог передчував неминучу поразку заздалегідь. Про це свідчить розпорядження призначеного росіянами «губернатора Херсонської області» від 28 жовтня 2022 року. В документі зазначено, що примусовому вивозу підлягають всі мешканці прибережної території Херсонської області, підрозділи органів виконавчої влади, державні й муніципальні підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, матеріальні цінності, необхідні для діяльності організацій. 

105_r_o_nekotorыh_merah_pry_эvakuaczyy_watermark_compressed

Губернатора Херсонської області» у наступному наказі вже закликає завершити всі заходи з евакуації населення і матеріальних цінностей з Херсону та правобережжя Херсонської області до 3 листопада. З цієї ж дати заборонялося використання поромної переправи цивільними. Схоже, що легенда про «взяття Києва за три дні» перетворилася для російської армії на «побіг з Херсону за п’ять днів».

ukaz-o-zavershenyy-эvakuaczyy-3_watermark_compressed

Від 5 листопада 2022 року уряд Російської Федерації видав чергову постанову. Вона містить правки щодо попередньої постанови уряду РФ від 21 жовтня «Про реалізацію заходів з переселення мешканців Херсона і правобережної частини Херсонської області, що були змушені залишити місце постійного проживання й екстрено масово прибули на території інших суб’єктів РФ». Отже, в новому документі Москва вимагає виключити слово «правобережжя» та замінити «інші суб’єкти РФ» на «інші території РФ». Ймовірно, в початковій назві постанови «звільнені» території все ще малися на увазі як окуповані території іншої суверенної держави і, якщо не вдавалося виправити це реально, Росія вдавалася до гри слів і маніпуляцій в документах. 

Також у постанові від 21 жовтня йдеться про доповнення пункту про придбання майна словами про те, що змушені залишити місце проживання мешканці Херсонської області отримуватимуть соціальні виплати на купівлю жилих приміщень, але на основі тих місць житла, які їм надаються. Додається, що зарахування соціальної виплати здійснюватиметься лише після державної реєстрації права власності громадянина на житлове приміщення. Виплата здійснюється одноразово і надається тим, хто має розрахунок фінансової потреби в коштах від «Фонду розвитку територій». 

postanovlenye_pravytelstva_1986_ot_05_11_2022_watermark_compressed

У матеріалі «“Компенсуйте витрати на похоронні вінки” або як окупанти в Херсоні справи вели» ми розмістили розпорядження «тимчасового виконувача обов’язків губернатора Херсонської області» про передання в управління державній бюджетній установі речей, що вказані як безгосподарні нерухомі. На цей раз ми додаємо перелік осіб, хто відповідає за ведення управлінням так званого нерухомого майна.

skan-soglasovanyya_watermark_compressed

Також публікуємо більш розширений список «міністрів Херсонської області»:

spysok_po_naznachenyyam_mynystrov_1_watermark_compressed

Серед інших документів ми помітили файл з оцінкою діяльності Президента Росії Владіміра Путіна станом на 2014-2015 роки. Можливо, сумніви щодо політичної діяльності Путіна виникають навіть у колаборантів й окупантів. У 2014 році російські війська ввійшли на територію України, а саме: автономної республіки Крим, Донецької та Луганської областей. Проте росіян, що далі імперських замашок свого президента не бачать, це не дуже і хвилювало: ставлення до діяльності Путіна за 2014-2015 роки статистично покращилось. Хоча в оцінках успішності вирішення президентом РФ ключових питань країни та економічного положення Росії позитивні зміни були відсутні. 

gm-2015-4-12-aa027eacd7-ocenka-deatelnosti-prezidenta-ru_watermark_compressed

Можна зробити висновок, що погляди громадян Росії і її прихильників на діяльність Путіна доволі оптимістичні, як були колись, так і досі, зважаючи на байдуже або схвальне ставлення росіян до війни з Україною. Попри це реальна політика президента РФ передбачає лише завчасну підготовку для евакуації матеріальних цінностей з тимчасово окупованих українських територій та обіцянки з довгим переліком «але». 

Василь Волошко

Хочу щось сказати