«Інтеграція в правовий простір сфери освіти»: Проблеми навчального процесу на окупованих територіях

Навчити попри суперечливе законодавство і відсутність організованого освітнього процесу. Як веде справи міністерство освіти та науки в «Луганській народній республіці», ми дізналися з отриманих нашими хактивістами документів.

На території тимчасово окупованої Луганської області функціонує так зване Міністерство освіти та науки «Луганської народної республіки».  На офіційній сторінці міністерства в соціальних мережах заявлено, що орган веде свою діяльність з урахуванням регіональних особливостей, національно-культурних та історичних традицій. Не зазначено, про історію та культуру якої саме держави йдеться, адже попри окупацію Росією, область є частиною України.

Виділяється, що найважливішим завданням міністерства освіти «ЛНР» є патріотичне і духовно-моральне виховання молоді. Досліджуючи освітню систему самопроголошеного утворення, варто звернути увагу на розпорядження уряду «ЛНР» про закріплення майна за 18 лютого 2022 року. В документі йдеться про вилучення майна закладів освіти Луганської області з установ, до яких вони належали. Дев’ять навчальних закладів мають впродовж 10 днів скласти акт прийняття-передання майна та закріпити його за державною освітньою установою вищої освіти «Луганської народної республіки» або державною загальноосвітньою установою «Луганської народної республіки».

У своєму зверненні міністр освіти та науки «Луганської народної республіки» до керівників адміністрацій міст і районів «ЛНР» закликає працівників освітніх організацій 28 вересня 2022 року приєднатися до семінару, в дужках наголошено, що безоплатного. Метою зустрічі є ефективне вибудовування процесу інтеграції в правовий простір сфери освіти Російської Федерації. Крім того, в документі міститься перелік тем для висвітлення на семінарі. Поміж іншого, в програмі заходу є пункт: «Як правильно застосовувати нові вимоги законодавства про освіту, в тому числі коли, наприклад, положення наказу “Рособрнадзора” суперечать постанові уряду РФ або постанова уряду РФ суперечить Закону про освіту». В реаліях окупаційної політики такі знання все ж будуть неабияк доречні.

Неодмінно зазначається важливість удосконалення виховної роботи, а саме: питань антикорупційного виховання, історичного просвітлення та патріотичного виховання. Також йдеться про нагальність розглядання питань «викладання історії та дечого іншого».

06-7068-ob-ochnom-semynare-_watermark_compressed

В іншому зверненні до керівників адміністрацій міст і районів міністр освіти та науки «ЛНР» просить розібратися, яким чином можливо провести завершення навчального року та знайти шлях видачі атестатів й опанування навчальних програм кожній окремій адміністрації самостійно. Причиною є те, що до 25.05.2022 на окупованих територіях освітній процес не був організований. «Неможливо застосувати єдиний підхід щодо всіх учнів на звільнених територіях», – зазначається в документі.

06-7069-ob-organyzacz.-zaversh.uch.-goda-_watermark_compressed

Вчителі, що, ймовірно, вважають за потрібне у свої діяльності вдосконалювати навички виховання в учнів патріотизму на окупованих територіях, доєдналися до форуму для вчителів Донбасу «Перезавантаження». Склад делегації форуму для вчителів, які вирішили «перезавантажитись»:

prylozhenye-k-pysmu-06-6658-_watermark_compressed

Окупаційні «реформи» не оминули й дитячі садки. Свідчення тому — таблиці з переліком працівників, які отримали або не отримали паспорти «Луганської народної республіки» або Російської Федерації. Тішить, що графа «Відмова» від сумнівного документа не порожня.

ynformaczyya-pasporta-rf-09.08.2022_watermark_compressed

Окупаційна влада відчайдушно намагається удавати, що може функціонувати на «звільнених» територіях. Однак «вдосконаленням патріотичного виховання» і «переосмисленням питань історії» система освіти не обмежується. На вилученні майна навчальних закладів і законах, що суперечать один одному, освітній процес не організувати.

Василь Волошко

Хочу щось сказати