Чому в Україні вимикають електроенергію та як цим користується Росія?

Росія зазнала низку поразок у війні проти Збройних Сил України, тож вирішила воювати проти мирного населення, а саме влаштувати блекаут. Читайте в нашому матеріалі про те, як росіяни звинувачують у вимкненні електроенергії українську владу й «розганяють зраду» серед українців.

Блекаут в Україні. Чому вимикають електроенергію?
Після масових обстрілів 10-12 жовтня життєво важливої інфраструктури України НЕК «Укренерго» закликало українців економити електроенергію. Причиною цього стала необхідність знизити навантаження на магістральні мережі, щоб працівники мали час відремонтувати пошкоджене обладнання. Того ж дня були введені аварійні відключення споживачів у Києві, Чернігові, Черкасах та областях, а також Житомирі. Для того, щоб економити електроенергію, «Укренерго» закликало громадян з 17:00 до 23:00 не вмикати кілька електроприладів одночасно, користуватись пральною машиною та бойлером вночі, рідше кип’ятити чайник та застосовувати термос, вимикати світло при виході з кімнати.

Як згодом стало відомо, ракетні атаки 10-12 жовтня були сплановані за участі російських енергетиків, адже ворог цілився саме туди, де можна завдати найбільшої шкоди для енергетики країни. 17 жовтня знову стало відомо про обстріли енергетичної інфраструктури в центральному та південному регіонах України.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала російські обстріли життєво важливої інфраструктури «атаками чистого терору» і запропонувала законодавчі ініціативи для вирішення енергетичної кризи: спільну закупівлю природного газу на рівні країн ЄС, політику енергоощадження, спільне використання газу та прояв солідарності ЄС, новий механізм по стримуванні цін на енергоресурси.

20 жовтня через різке збільшення рівня споживання електроенергії Диспетчерський центр «Укренерго» ухвалив рішення ввести тимчасове контрольоване обмеження споживання в Харківській, Сумській та Полтавській областях. 21 жовтня повідомили про можливі тимчасові обмеження по всій країні.

22 жовтня ворог знову здійснив ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України. В «Укренерго» повідомили, що атака за масштабом пошкоджень була співставна або навіть перевищила наслідки обстрілів 10-12 жовтня. Споживачів попросили обмежити використання електроенергії з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. 24 жовтня Юрій Бойко, член Наглядової ради НЕК «Укренерго», зазначив, що Україна зазнала найбільшої у світовій історії терористичної атаки на енергетику.

25 жовтня НЕК «Укренерго» знову застосувало графіки обмеження споживачів в усіх регіонах. Рішення вони пояснили так: «Обмеження споживачів необхідні, щоб зменшити навантаження на мережі, забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій після того, як електромережі були пошкоджені ракетними обстрілами росіян. Такі заходи дають можливість енергетикам якомога швидше відновити пошкоджені енергооб’єкти та забезпечувати енергоживленням всіх споживачів».
2 листопада з 6 години ранку були введені в дію графіки погодинних відключень електроенергії (ГПВ) у центральних та східних регіонах України. Передбачалось, що певні групи споживачів будуть обмежувати щодня, але за певним розкладом. Згодом стало відомо, що ГПВ для підтримки стабільної роботи енергосистеми недостатньо, тож в «Укренерго» ухвалили рішення обмежувати електропостачання всім категоріям споживачів у центральних та східних регіонах, а саме у Київській, Чернігівській. Житомирській, Черкаській, Полтавській, Сумській, Харківській та Донецькій областях. Чому саме в цих областях? «Укренерго» відповіло, що «київський та харківський енерговузли – це великі регіони споживання електроенергії. Електроенергія туди передається із регіонів, де вона виробляється. І от саме ці шляхи передачі й розподілу і пошкоджено».
15 листопада росіяни знову пошкодили енергетичну інфраструктуру України, від якої постраждали всі регіони. 16 листопада по всій країні були введені планові відключення та додатково застосовані аварійні відключення.
23 листопада відбулась сьома масована терористична атака на енергетичні об’єкти України, внаслідок якого енергосистема країни пережила блекаут і досі відновлюється. 11 областей були повністю знеживлені, а від енергосистеми відключили Південноукраїнську та Хмельницьку АЕС.

Станом на 28 листопада росіяни здійснили сім хвилей ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури: 10-12, 17, 27, 31 жовтня та 11, 15, 23 листопада.

ІПСО в дії або як росіяни використовують вимкнення електроенергії для «розколу» українців
Російські боти під виглядом українців наприкінці жовтня запустили у вайбері та твіттері хештег #LightOnZelenskyyOff і доповнили його написами про те, що «їхній комфорт важливіший за амбіції Зеленського». Метою закликів було спонукати українців протестувати та припинити економити електроенергію. Користувачі відреагували на хештег сміхом і мемами про «немає сечі терпіти це борошно» та «не вимикайте електрохарчування».

Цим хештегом Росія запустила низку фейків про вимкнення електроенергії в Україні. Кожен вартий окремої уваги, але ми обрали найвідоміші.

Перший фейк: Електроенергії в Україні достатньо для всіх, але влада продає її закордон, заробляючи великі гроші на горі українців
Експорт електроенергії припинили ще 11 жовтня, після масових обстрілів енергетичної інфраструктури. Дані щодо імпорту та експорту електроенергії є відкритими, тож за бажання кожен може перевірити показники. Крім того, ціни на європейських ринках електроенергії почали падати через стабілізацію цін на газ.

Другий фейк: Економити немає сенсу, адже через війну в Україні суттєво скоротились виробництва і багато мешканців виїхали за межі країни
Рівень споживання електроенергії в Україні дійсно скоротився з 24 лютого, але цієї кількості недостатньо для забезпечення потреб українців після семи хвиль масштабних ракетних обстрілів інфраструктури у жовтні та листопаді. Енергетичні об’єкти щоразу зазнають більших пошкоджень, адже електрики не встигають відновлювати те, що росіяни руйнують ракетою за одну мить.

Третій фейк: Росіяни обстрілюють енергооб’єкти України з лютого, але відключення почались лише у жовтні, тож це змова енергетичних компаній та уряду
Життєво важлива інфраструктура України дійсно знаходиться під обстрілами ще з лютого, але такого масштабу і в такій кількості атаки саме по енергооб’єктах почалися 10 жовтня. До крилатих ракет росіяни додали іранські дрони, а також залучили російських енергетиків, щоб позбавити світла всю Україну. Інша справа, що у них це не вийшло навіть зі сторонньою допомогою.

Четвертий фейк: Росія за 2-3 дні знищить всю українську електроенергетику, тож Україна порине в темряву
Україна має потужну й розгалужену енергосистему, яка створювалася ще в радянські часи із розрахунком на високий рівень споживання промислових гігантів. Українські енергетики щодня працюють в надскладних умовах, щоб відновити електропостачання в усій країні. Це знають і російські енергетики, тому пропагандистам залишається лише намагатись викликати паніку серед населення України. Найважчі наслідки російських ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України — це тимчасові вимкнення електроенергії.

Пам’ятайте, що головна зброя українців в інформаційній війні — це критичне мислення. Споживайте електроенергію свідомо, щоб допомогти українським енергетикам подолати наслідки російських атак.

Настя Шевченко

Хочу щось сказати