Російському солдату навіть мама не допоможе

Правда в Росії ще комусь потрібна. «Комітет солдатських матерів» і «Рада матерів і дружин» не втрачають надій домогтися від влади відкритого діалогу.

«Комітет солдатських матерів» вбачає своїми місіями викорінення у світі війни та насилля, формування правової держави та активної цивільної позиції у громадян Росії, встановлення цивільного контролю за діями органів державної влади й місцевого самоврядування. Іншими словами, «місія нездійсненна». Однак спільнота продовжує своє функціонування.

Ольга Цуканова на пресконференції “Рада матерів і дружин” у Москві, 20 листопада 2022 року

22 листопада в телеграм-каналі «Комітету солдатських матерів» було розміщено ролик, на якому лідерка організації «Рада матерів і дружин» Ольга Цуканова з докором вимагає від російської верхівки «чесної» комунікації.

Ольга Цуканова разом з іншими російськими матерями та дружинами організувала «Раду матерів і дружин», аби «захистити» своїх чоловіків. 20-річному сину Ольги, з її слів, двічі намагалися змінити статус зі строковика на контрактника та відправити в Україну. Отже, учасниці спільноти створюють звернення до російської влади з намаганнями зупинити незаконну мобілізацію і схилити їхню державу до мирних перемовин з Україною.

До Дня матері, який в Російській Федерації святкується 27 листопада, влаштовується захід. Президент РФ Володимир Путін має намір провести зустріч із матерями російських військових. Проте, згідно з відеозверненням лідерки руху, право участі надається лише «обраним» матерям, тим, «які знають, про що можна питати». До заходу не запрошені представниці «Комітету солдатських матерів» та «Ради матерів і дружин».

Ми потребуємо, щоб представники влади вийшли й дали відповіді на запитання. Аби широка громадськість, вся країна та світ побачили, що насправді відбувається

Ольга Цуканова

Ольга Цуканова заявляє, що спільнота наполегливо працює над встановленням прямого зв’язку між владою та організацією. Учасниці демонструють серйозність своїх намірів і діями доводять, що не є «фейковим рухом». «Ми потребуємо, щоб представники влади вийшли й дали відповіді на запитання. Аби широка громадськість, вся країна та світ побачили, що насправді відбувається», – каже героїня ролика. Натомість Володимир Путін влаштовує «правильну», заздалегідь сплановану зустріч, де реальним матерям «не місце». За словами лідерки, жодного неузгодженого питання не звучатиме.

Окрім того, Ольга Цуканова риторично розповідає про дружин генералів, які «підтримують» російських військових альбомом фотокарток: «Чим бійцю в окопі допоможе фото?». «Кишеньництво та показушництво», – відчайдушно стверджує жінка.

Кишеньництво та показушництво

Лідерка спільноти

Учасниці спільноти російських матерів волають до «мужності» та «чесності» президента РФ. Напряму вони закликають його «не ховатися» за проплачених матерів, а взаємодіяти «по-справжньому». Це призвело до результатів.

Пізніше лідерка повідомила, що «круглий стіл» за участі представниць спільноти відбудеться. Проте ця новина супроводжувалася подальшими спостереженнями від Ольги Цуканової. Вона заявила, що за нею слідкують. За її припущенням, так намагаються зірвати зустріч «Ради матерів і дружин» з Міністерством оборони. Представниками влади на запланованому заході виступають міністр оборони Сергій Шойгу, голова міністерства внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев та голова слідчого комітету Олександр Бастрикін.

Діяльність комітету висвітлюється на телеграм-каналі «ОСВР Совет матерей и жён». Ольга Цуканова напряму розповідає про успіхи організації, як наприклад, проведення жаданого «круглого столу», та про невдачі як потерпання від переслідування.

Чи вдасться матерям російських солдатів потурбуватися про безпеку своїх синів або принаймні домогтися правди від влади – невідомо. Але все ж таки нагальна потреба в їхньому активному громадському руху є, адже верхівка Росії про військових турбується не настільки. Правильно підмітила лідерка «Ради матерів і дружин», що їх дітям світлини генеральських дружин і постановні заходи до «Дня матері» життя не збережуть.

Василь Волошко

Хочу щось сказати