Мобілізовані, строковики, добровольці: 1000 і 1 назва гарматного м’яса Росії

На війну в Україну з 24 лютого прибули тисячі російських солдатів, серед яких строковики, мобілізовані та добровольці. У матеріалі розбираємось, чим ці солдати відрізняються, що про них пишуть в російських методичках та чому всі вони терористи.

Солдати-строковики Російської Федерації. Хто вони та чи відправляють їх на фронт?

Солдат-строковик (у Росії) — громадянин, який проходить службу за призовом, обов’язкову для всіх чоловіків у віці від 18 до 26 років і визнаних придатними для її проходження за медичними та соціальними показниками. Можливе надання відстрочки або повного звільнення від призову на підставі навчання, певних сімейних обставин, стану здоров’я. Тривалість проходження строкової служби в Росії з 2008 року складає 12 місяців.

Російські інтернет-ресурси наводять такі «плюси» строкової служби в Армії Росії:
• «величезний» вплив на формування особистості чоловіка;
• дисципліна і вміння жити в колективі, які «дуже допомагають у звичайному житті»;
• «безсумнівне» підвищення у своєму соціальному статусі;
• факт проходження строкової служби «завжди прихильно» сприймається потенційними роботодавцями.

Серед «мінусів»:
• суворе дотримання розпорядку, різка зміна сталого способу життя;
• тяжкість сприйняття «жорстокої практики підпорядкування вищим в армійській ієрархії»;
• висока напруженість служби, дефіцит вільного часу;
• марна трата часу замість того, що «здається цікавішим на цю мить».

24 лютого 2022 року стало відомо, що деяких строковиків відправили на кордон з Україною, але Президент Росії Владімір Путін заперечував участь цих солдатів у війні. Він зазначав, що в «спецоперації» беруть участь лише професіонали — офіцери й контрактники.

Коли Міністерство оборони Росії в березні підтвердило участь строковиків у війні з Україною, Путін видав наказ військовій прокуратурі перевірити, як вони опинились в зоні бойових дій. Чи могли приховати від Президента Росії факт участі солдатів строкової служби у війні? Достеменно невідомо, можна лише припустити, що це чергова маніпуляція Росії. Виходить, серед мінусів строкової служби в Російській Федерації є ще й відряджання на фронт.

9 березня у доповіді Міністерства оборони було зазначено, що «практично всі військовослужбовці [строкової служби] були виведені на територію Росії». Однак «опозиційні» російські ЗМІ публікували репортажі й статті про «вчорашніх хлопчаків, що не вміють навіть тримати зброю в руках», яких підставляли командири й підписували замість них контракти, щоб відправити на війну в Україну після 9 березня. Ця «дика несправедливість» не заважало «вчорашнім хлопчакам» вбивати й ґвалтувати українців та українок.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України 8 листопада оприлюднило російську методичку «Про термінологію в інформ-супроводі “спеціальної воєнної операції”». У ній було зазначено, що Армія Росії повинна чітко відділяти строковиків від мобілізованих та військовослужбовців/добровольців. Також було «рекомендовано» уникати використання терміна «призовники», бо їх плутають із мобілізованими, і зазначати, що солдати строкової служби не беруть участі у «СВО». Навіщо видавати такі методички? З метою мінімізації негативних настроїв серед мобілізованих і солдатів-строковиків.

Мобілізовані солдати Російської Федерації

21 вересня 2022 року Путін оголосив «часткову мобілізацію» для військовозобов’язаних громадян. Заяву громадяни Росії сприйняли негативно: рух «Весна» оголосив всеросійську акцію протесту «Нет могилизации», до якого долучилось «Феминистское антивоенное сопротивление», росіяни почали висловлювати обурення в соціальних мережах. В акціях проти мобілізації громадяни Росії брали активнішу участь, ніж в протестах проти вторгнення в Україну. Виступи проти мобілізації «потерпели крах», як і всі російські акції що на світовому ринку, що всередині країни.

Метою мобілізації, як зазначав у вересні міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу, було відправити на фронт 300 тисяч резервістів. Опозиційні російські ЗМІ публікували матеріали про те, що влада Російської Федерації планує секретно мобілізувати до мільйона громадян.

Хто ж такі «мобіки»? Як зазначають російські пропагандистські інтернет-ресурси, мобілізовані солдати — громадяни, які у віці від 18 до 26 років пройшли строкову службу, тобто «віддали борг країні», мають військово-облікову спеціальність та відповідний досвід і ті, хто за станом здоров’я, сім’ї, соціальному становищу не мають права на відстрочку. Мобілізованих за категорією прирівнюють до військовослужбовців, тобто держава має надавати матеріальне забезпечення: амуніцію, харчування і грошові виплати.

Як зазначила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр на брифінгу, станом на першу декаду листопада Росія мобілізувала понад 270 тисяч громадян із 300 тисяч запланованих. Зберігаються проблеми по відсутності достатньої кількості казарм, навчально-матеріальної бази, речового майна для забезпечення особового складу, а також інструментів для підготовки до воєнних дій.

Російські методички й тут «стають в пригоді»: рекомендовано не вживати зневажливі терміни щодо мобілізованих («мобікі» тощо). Певно, мобілізованих громадян, які їдуть вбивати українців та українок, непокоять образливі звертання. Невідомо, чи збирається Росія розв’язувати проблеми з постачанням амуніції, харчування, грошових виплат або підготовки мобілізованих до воєнних дій, але про моральний стан країна-терорист «вміє піклуватися». Україну ж погана підготовка мобілізованих росіян лише наближає до перемоги.

Добровольці в Армії Росії. Посібник про те, як за власним бажанням долучитися до терористичного загону

Громадяни Російської Федерації, які не отримали повістку, можуть добровільно бути мобілізованими до Армії Росії або взяти участь у «спеціальній воєнній операції» в складі добровольчого загону. Громадяни інших країн можуть вступити на військову службу до російської армії за контрактом.

До загонів добровольців долучаються громадяни, які не підходять за критеріями для мобілізованих, але хочуть взяти участь у спеціальній воєнній операції.
Добровольцем може стати:
• чоловік віком до 60 років;
• громадянин РФ;
• той, хто має досвід військової служби або пройшов збори / має досвід у стрілецьких видах спорту або роботи у силовій структурі / є членом мисливської громадської організації або козацького товариства.

8 серпня російське видання «Комерсантъ» повідомило, що в Росії створено понад 40 «іменних» добровольчих батальйонів для участі у війні проти України. Формування підрозділів тривало з весни, а їхні назви вказують на територіальну приналежність, в їхній склад в основному входять жителі того регіону, де вони формуються. Російські «опозиційні» ЗМІ припускають, що влада РФ могла проводити приховану мобілізацію під виглядом «долучення до добровольчих підрозділів».

Щодо добровольців у російських методичках написано небагато: «добровольці беруть участь у воєнних діях і мають той же статус та гарантії, що й військовослужбовці». Невже добровольчі загони «обмежують в правах», що в методичках вже рекомендують не «ображати» їх?

Кожен солдат Армії Росії — терорист. Не важливо, як його називають росіяни, чи то вимушено мобілізованим, чи солдатом-строковиком, який «не знав куди їде», чи то добровольцем «Ахмата».

Настя Шевченко

Хочу щось сказати