«Стрілянина у Калузькій філармонії за сценарієм»

Вони називали Володимира Зеленського «клоуном», а самі живуть у цирку. Розглянемо, як розважаються і над чим сміються росіяни.

Восьмого листопада в Калузькій філармонії було представлено спектакль «Вежливые люди». Актори, перевдягнені в  «українських» військових, удавали, що стріляють у глядачів, беруть їх у заручники, загалом, знущаються з людей та погрожують їм. В залі було чутно постріли й голосні крики. Метою постановників було перемістити глядача «на Донбас», який «бомблять» вже протягом 8 років. Атмосфера жаху і безвиході була представлена для дискредитування українських військових. Безглузда гра і ненормальна жорстокість притаманні лише росіянам, тож стати хоча б схожими на українських військових їм не вдалося.

«Це не просто народ України, це бійці, підготовлені натовцями», – говорить керівник проєкту Разум Роман так, ніби це правда, а не цілковита бредня. Під час «спецоперації» Разум отримав осколкове поранення та контузію, можливо, це і відбилося на нісенітниці, яку він представив, як цей спектакль. Зазначається, що проєкт – це поєднання трьох жанрів мистецтва: музики, театру й кіно. Незрозуміло, чому в перелік не додано «маячню».

Головну роль отримав російський актор Вілен Бабичів. Народжений за часів СРСР у Полтаві, вже з 1995 року Вілен працював у Московському цирку, там де і місце людям без здорового глузду. Також Бабичів є офіцером шостого окремого мотострілецького полку «народної міліції» в «ЛНР». Актор заявив, що грав, аби показати глядачеві «справжню сутність» ворога Росії. Шкода, що росіяни все ще не вбачають реальних ворогів у владі та один в одному. Навіщо замислюватися про занепад держави, якщо замість цього можна просто прикрасити барабани на сцені фашистською «Z».

У день прем’єри калузька телерадіокомпанія «Ніка ТВ» розмістила допис під назвою «Стрілянина у Калузькій філармонії за сценарієм». Як відомо, в Росії все йде за сценарієм: і «спеціальна воєнна операція», і «часткова мобілізація», і звільнення Херсона Збройними Силами України.

Реакція росіян на шоу в соціальних мережах була неоднозначною. Вони хвилювались за психічний стан людей у залі. Хоча повірити в небайдужість мешканців Росії доволі складно.

Спектакль «Вежливые люди» планують продемонструвати ще в 12 містах Росії. Заявка на грант у 10 мільйонів рублів для «витвору мистецтва» була подана ще у січні 2022 року до повномасштабного вторгнення в Україну.

Дивно, що сценарій не змінили після того, як стало зрозуміло, наскільки «ввічливі» російські військові. На сьогодні всьому світу відомо про злочини, які коять окупанти: вбивства мирних мешканців, ґвалтування, в тому числі дітей, мародерство. Бучанська різанина, страхіття в Ірпені, Ізюмі беззаперечно свідчать про нелюдяність і аморальність російських солдатів. Вся Україна потерпає від нападів на цивільні об’єкти та мирне населення. Проте в самій Росії досі присвячують театральні постановки «чеснотам» свого війська.

Шоу вкотре довело, що росіянам без різниці, в кого стріляти: чи то в мирних українців, чи то в глядачів у залі. Їм важливо «воювати», намагатися довести свою велич і породжувати насилля чи то в філармонії, чи то на території іншої незалежної країни. 

Василь Волошко

Хочу щось сказати