Декларація про порозуміння УПЦ і ПЦУ

6 червня у храмі Святої Софії Київської відбулась зустріч духовенства Православної церкви України та Української православної церкви (Московського патріархату), що до війни було неможливим в ніякому форматі. Однак агресія Росії об’єднала, колись ворожі один до одного, конфесії та змусила засудити, розпочату Путіним, криваву війну в Україні.

Росія проявила себе ворогом українського православ’я вбиваючи священиків, руйнуючи храми, облаштовуючи в релігійних спорудах штаби, склади зброї та вогневі точки. Більша частина зруйнованих священних місць перебувала як раз під юрисдикцією УПЦ МП, які до російського вторгнення в Україну були дуже лояльні до Росії.

Внаслідок бомбардування у Донецькій області загорівся храм Свято-Успенської Святогірської Лаври 04.06.22

В УПЦ МП розпочалися непрості, болісні, але незворотні процеси усвідомлення ворожої сутності Московської Патріархії, яка усіляко виправдовує та підтримує злочинну війну Путіна проти України. Саме тому Українська православна церква (Московського патріархату) стала більш охоче йти на церковний діалог з Православною церквою України.

В історичній Декларації порозуміння між ПЦУ та УПЦ МП, яка була підписана саме 6 червня за результатами зустрічі духовенства обох конфесій, спільно засуджується деструктивна роль Московської Патріархії, підкреслюється спільне розуміння необхідності єднання для захисту України та українського православ’я.

Протягом довгого часу ПЦУ та УПЦ МП не могли знайти порозуміння у поглядах на підпорядкованість та статус православної віри в Україні, однак військове вторгнення Росії багато що змінило та наразі українське православ’я історично рухається у напрямку єднання. Процес, розпочатий Об’єднавчим собором 2018 року, триває!  

Хочу щось сказати