Як компанії зі Швейцарії, Італії та Німеччини допомагають РФ виробляти зброю в обхід санкцій

Розслідування підготовлено Радою економічної безпеки України (РЕБ) спільно з міжнародною розвідувальною спільнотою InformNapalm.

Замість передмови

Знайомтесь, це Беренн Алінаві. Вона має власну справу в іспанській Барселоні – шиє вечірні, весільні сукні та виготовляє прикраси з камінням Swarovski.

А це у весільній сукні Інна Солошенко з Лебедина Сумської області. Вона із Михайлом одружилися у 2019 році. А у 2020 році у подружжя народився син Єфрем.

Нещодавно життя сім’ї Солошенко раптово обірвалось – 12 березня 2022 року російський танк впритул розстріляв автомобіль, в якому вони їхали.

Але цього б могло і не статись, зокрема, якби деякі іноземні компанії не допомагали РФ виготовляти зброю в обхід санкцій, накладених ще у 2014 році. 

Одну з таких компаній, що досі працює на російський військово-промисловий комплекс, очолює чоловік вищезгаданої Беренн – Роджер Алінаві. Навіть попри санкції, швейцарська фірма CODERE, якою він керує, продовжила постачати обладнання на підсанкційний російський завод “Електронмашина”, що виробляє комплектуючі для російських танків.

На жаль, така компанія – не одна. Десятки швейцарських, італійських та німецьких фірм оформлюють угоди з російськими оборонними підприємствами через компанії-“прокладки” та оминають санкції. І все це для того, щоб заробити мільярди доларів, поки невинні українці гинуть від російських ракет та танків.

Хто і кому постачає обладнання

Завод “Електромашина”, з яким співпрацює Алінаві, знаходиться у російському Челябінську і входить до складу корпорації “Уралвагонзаводу”. Останній, в своєю чергою, є “дочкою” гігантської російської держкорпорації “Ростех”, що займається промисловістю цивільного та військового призначення.

Наразі “Уралвагонзавод” – це єдиний виробник танків у РФ. А “Електромашина”, своєю чергою, виготовляє комплектуючі для цих танків. 

У 2014 році, після початку війни РФ проти України, “Уралвагонзавод” потрапив під санкції ЄС, як і багато інших компаній. Іноземні компанії мали б вийти зі спільних проєктів та припинити будь-які стосунки з такими підприємствами. Але багато з іноземних компаній досі цього не зробили.

Тому вже у 2016 році “Електромашина”  купила нове обладнання – лінію термообробки виробництва швейцарської компанії CODERE SA. Його придбали за 155,5 млн рублів через посередника – фірму “Галіка-ЦТС”

На перший погляд, може здатися, що швейцарська фірма могла бути не обізнана в тому, кому вони постачають це обладнання. Адже ж начебто вони укладали договір не з російським оборонним підприємством, а з іншою фірмою. 

Але це не так – швейцарська CODERE про все знала. Про співпрацю з “Електромашиною” вони оголосили ще у 2013 році, і навіть провели спільну конференцію за участі представників держдуми РФ, Мінпромторгу, ОПК “Оборонпром”, посольства та бізнес-спільноти Швейцарії.

Окрім CODERE з російською “оборонкою” співпрацюють ще численні фірми. Однією з них є швейцарська GF Machining Solutions.

У 2018 році АТ “Конструкторське бюро приладобудування” у Тулі отримало від швейцарської компанії GF Machining Solutions обладнання на більш ніж 722 млн рублів. Зокрема, російська компанія закупила 23 фрезерних обробних верстатів марок MIKRON HРM 600HD, 12 фрезерних обробних верстатів MIKRON HEM 500U, 1 прошивний верстат AgieCharmilles FORM 20 та фрезерний обробний верстат MIKRON HРM 1150U.

Займається ця російська компанія конструюванням зброї. Зокрема, бюро випустило зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРПК) “Панцир”який Росія використовує у війні проти України. Також в бюро розробляють системи високоточної зброї класів “земля-земля”, “земля-повітря”, “повітря-земля” і конструюють гранатомети, снайперські гвинтівки, автомати, пістолети-кулемети, пістолети та револьвери.

А у 2017 році ВАТ “Іжевський механічний завод” в Удмуртії отримав від швейцарської GF Machining Solutions дротово-вирізний верстат AgieCharmilles CUT 20 P за понад 169 648 євро.

Це обладнання теж допомогло зміцнити російську армію нападу, адже завод “Іжмех” випускає 86% всієї стрілецької зброї у РФ – зокрема, пістолети “Макаров” і “Яригіна”. До речі, якраз така зброя була знайдена в селі Димер Вишгородського району Київської області після відходу російських військ. Мешканці селища провели 35 днів в російській окупації – зниклих безвісти мирних жителів, яких закатували російські військові, й досі шукають родичі по лісах.

Також у 2018 році найбільший виробник авіадвигунів у РФ, ПАО “ОДК-УМПО” (Уфа, Башкортостан) отримав універсальний заточувальний верстат WALTER HELITRONIC MINI POWER за понад 81 млн рублів від німецької Walter. 

До слова, у 2018 році “ОДК-УМПО” почало розробку двигуна для винищувача СУ-57. А вже в травні 2022 року російські пропагандисти хизувалися, мовляв, випробовують винищувачі п’ятого покоління Су-57 на війні проти України.

Хочу щось сказати