Гризли мерзлу воду, але “обламали” ворога. Як кіборги ДАП відчайдушно воювали за Україну

Оборона донецького аеропорту тривала 242 дніКолаж

242 дні героїзму і мужності українських воїнів

У ніч на 26 травня 2014 року російське угруповання увійшло в аеропорт “Донецьк” і зайняло частину приміщень.

Нашим військовим поставили ультиматум: скласти зброю і здатися. Цього, звичайно, не відбулося. Почався бій.

У медіацентрі РНБО тоді заявили, що підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт “Донецьк”. Була задіяна штурмова й армійська авіації, проведено висадку десанту.

26 травня 2014 року – перший бій за донецький аеропорт
 

Троє наших воїнів тоді отримали поранення, а окупанти втратили близько 50 убитими. Сили АТО взяли під контроль аеропорт.

Російські військові з місцевими бойовиками біля донецького аеропорту 26 травня 2014 року
 

Українські військові утримували старий і новий термінали аеропорту, опорним пунктом сил АТО було селище Піски – через нього захисникам аеропорту поставляли провізію і боєприпаси, відбувалася ротація. У цьому ж селищі була розгорнута й артилерія вогневої підтримки.

Окупанти систематично штурмували термінали, займаючи нові позиції, втрачаючи їх, і знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту – у грудні 2014 року значних руйнувань отримав старий термінал, а 13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські воїни.

Зруйнований аеропорт


20 січня 2015 року окупанти підірвали новий термінал, бетонні перекриття та стеля в багатьох секціях обвалилася, поховавши під собою українських захисників. 22 січня 2015-го вцілілі воїни вийшли з терміналу, проте частина поранених потрапила в полон.

Бої за донецький аеропорт були одними з найзапекліших у війні на сході України. Оборона ДАП тривала 242 дні – із травня 2014-го до 22 січня 2015 року.

Захищаючи донецький аеропорт, загинули 100 українських військових.

“Пацани, а вода рідка є?”

Кіборг Олег Гервас служив у 90-му батальйоні 81 бригади (Десантно-штурмові війська). Був одним із тих незломлених воїнів-захисників ДАП, яких назвали кіборгами.

У 90-й батальйон потрапив разом зі звичайними хлопцями-добровольцями, яких зібрали у військкоматах.

“У нас зібралася дуже строката компанія. Я до війни був зварювальником, “Північ” і “Шрам” – бухгалтерами, у Паші Туки був якийсь бізнес. Єгері, охоронці… А ще була дуже віруюча людина – прихожанин протестантської церкви. Але для нього захищати свою країну – це правильно, і він пішов воювати”, – розповів Олег.

Олег Гервас
 

Каже – про армію, а тим більше про війну, до пуття і гадки не було.

“Я відслужив “срочку” в 2001 році, але тоді така армія була… Головне – солдата заганяти, щоб приносив якусь вигоду. Нас більше використовували на різних роботах. І ось те, що нам дали на полігоні в Житомирській області перед відправкою на Донбас – стало нам дуже в нагоді”, – додав Гервас.

Те, що в ДАП було важко – нічого не сказати. Постійні обстріли і холод, що пробирає до кісток. Вода і їжа – на вагу золота.

“Нормально приготувати їжу, звичайно, не було можливості. Розвести багаття – ворог побачить через тепловізор. Тому – консерви і галети. Замерзлу консерву підігрієш у кутку на таблетці сухого спирту – ось і вся їжа.

Коли приїхали в ДАП, це листопад 2014-го, нас відразу запитали: “Пацани, вода рідка є?” Ми навіть спочатку не зрозуміли. А вона просто замерзала.

Воду в залізній кружці гріли – точніше, розтоплювали лід. Бувало, що і гризли замерзлу”, – згадує кіборг.

Доставка провізії в ДАП
 

Ще була коробка вітамінів “Ревіт”. Води попив, вітамінок погриз… А пару разів попався спецпайок, у ньому був шоколад і родзинки – це було вже “по-багатому”.

Кіборг отримав важке поранення і контузію безпосередньо на Метеовежі донецького аеропорту “6 грудня 2014 року нас “привітали зі святом”. Коли вивозили з Вежі, у плутанині втратили і я опинився в новому терміналі ДАП. Там трохи постріляв і тільки 7-го грудня мене вивезли в Піски. Війна, всяке буває”, – згадує він.

Але і через роки Олег каже, що ні про що не шкодує.

Я – етнічний росіянин із корінням у Балтії, але Україна – моя країна. Я був готовий померти. Ми всі розуміли, що нас можуть убити. Але я ні про що не шкодую.

Кіборг вірить, що і через десятиліття люди будуть пам’ятати про подвиг захисників ДАП. Незважаючи на спроби “реваншистів” переписати історію.

“Наші воїни “обламали” окупантів”

Генерал-майор Олег Мікац (начальник штабу – перший заступник командувача ОК “ЗАХІД”) у 2014 році командував 93-ю ОМБр, яка разом з іншими підрозділами Збройних сил України, добровольцями тримали ДАП.

Мікац розповів,, що завдяки захисникам аеропорту окупанти не змогли просунутися далі Україною.

Олег Мікац
 

“Якби наші воїни не утримували аеропорт, то окупанти рухалися б далі Донецькою областю і виходили на кордон інших областей України”, – зазначив генерал-майор.

Однак усі плани російських окупантів виявилися просто фантазіями, а їхні атаки були розбиті об донецький аеропорт. Вони “обламалися”

Також Мікац переконаний, що героїчна оборона ДАП дала можливість зміцніти Збройним силам України.

“Вийшло провести наступні хвилі мобілізації, підготуватися, відновити озброєння і підтягнути артилерію. За цей час наші Збройні сили зміцніли, люди навчилися і були готові продовжувати гідно давати відсіч російським військам”, – додав він.

Хочу щось сказати