“Нещасливі 13”. Бразильський бойовик “ДНР/ЛНР” Лусваргі отримав новий вирок

Бразильський бойовик “ДНР/ЛНР” Рафаел Лусваргі отримав повторний вирок – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Стільки ж йому відміряли за підсумками першого судового розгляду, в Печерському райсуді Києва в січні 2017 року.

Про це “Новинарні” розповів представник державного обвинувачення, прокурор Київської міської прокуратури Ігор Вовк.

За його словами, новий вирок у четвер, 2 травня, виніс Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області (суддя Сергій Тимченко).

“Сподіваюся, Дніпровський апеляційний суд не знайде формальних підстав — як Київський апеляційний суд — і не скасує цей вирок. Адже на цей раз проведене повне досудове слідство, на кожному судовому засіданні був захисник і перекладач, Лусваргі не не обмежували в жодних правах”, – каже Вовк.

“Минулого разу (на суді в Києві 2016-2017 років – “Н”) розгляд був спрощений — у зв’язку з тим, що він (Лусваргі) визнав вину, тому суд не досліджував доказів. А на цей раз був повний розгляд, суд дослідив усі докази, зібрані під час досудового слідства”, – розповів “Новинарні” прокурор.

За словами Вовка, було допитано двох свідків, в тому числі одного бійця ЗС України,який під час радіоперехоплення чув позивний Лусваргі – “Рафаель”, або “Бразилець”.

Крім того, суд переглянув три відео, на яких Лусваргі надавав коментар засобам масової інформації так званої “ДНР” і розповідав, у яких боях брав участь.

“Зокрема, було інтерв’ю, яке він давав з лікарняного ліжка, коли лікувався після поранення, отриманого під час боїв під Донецьким аеропортом”, – наголошує прокурор.

Також судом були досліджені речі, вилучені під час затримання Лусваргі – військовий квиток “ДНР” та виписка з так званої “Республіканської лікарні ДНР”, в якій вказано, що Рафаел Лусваргі отримав поранення під Донецьким аеропортом, які саме поранення, який курс лікування пройшов і коли його виписали. “І навіть вказано частину, в яку він був відправлений після виписки”, – додає Вовк.

“Ще були нагороди так званого “глави Новоросії” Ігоря Стрєлкова “За бойові заслуги”, благословіння Московського патріархату на війну в Україні”, – зауважує обвинувач.

За словами прокурора, також були проведені негласні слідчі розшукові дії, в тому числі зняття інформації з телекомунікаційних електронних мереж.

“Тобто, якщо говорити звичною мовою, – з електронної пошти було знято інформацію. Він (Лусваргі) у своїх переписках розказував, що бере участь у боях на боці “ДНР/ЛНР”, – пояснює прокурор Вовк.

“Також він постив у соціальних мережах фотографії на тлі бойової техніки “ДНР” у формі цих бойових організацій. Дослідження всіх цих доказів, перегляду відео й допиту свідків та понятого (під час затримання) суду було цілком достатньо для ухвалення нового вироку, що повторив вирок Печерського суду”, – зазначає Ігор Вовк.

На передостанньому засіданні Павлоградського суду Рафаел Лусваргі визнав вину тільки що стосується участі в діяльності незаконних збройних угруповань — ч. 2 ст. 260 КК України. Тоді як участь у діяльності терористичних організацій (ч. 1 ст. 258-3 ККУ) – не визнав.

“Тому що він вважає, що в Україні не діють жодні терористичні організації”, – свідчить прокурор.

Обвинувачення просило для Бразильця 14 років позбавлення волі.

Водночас Ігор Вовк зауважує, що Лусваргі сидітиме менше 13 років, які йому відміряв суддя.

“…Суд йому врахував термін утримання під вартою від самого початку досудового слідства. Це 2 роки з копійками, які множаться на два – за “законом Савченко”. Таким чином, йому вже зараховуються приблизно 4 роки й більше 130 днів”, – каже Вовк.

“Він (Лусваргі), без сумніву, подаватиме апеляцію, бо в нього є зацікавленість довше залишатися під вартою, щоб день зараховували за два”, – констатує Вовк.

За даними “Новинарні“, Лусваргі залишається в СІЗО у Дніпрі й сидить у загальній камері. У суді в Павлограді, як і в Києві, він скаржився на “погрози” йому з боку співкамерників.
У зв’язку з цим Печерський райсуд приймав рішення про утримання його в одиночній камері. Щодо Дніпра подібних рішень не зафіксовано.

На оголошенні вироку, як і на багатьох попередніх засіданнях у цій справі, в Павлоградському суді були присутні активісти націоналістичної організації “СІЧ” з Дніпра.

“Хлопці реагували буквально кожне засідання в Павлограді, реагували на всі нюанси в процесі, і це теж важлива частина цього результату. Нарешті довгожданий вирок.
А уявіть що було б, якби свого часу добрі люди не повернули цього злочинця до в’язниці і він далі ходив на волі?” – написав у “Фейсбуці” координатор “СІЧі” Сергій Мазур.

Передісторія Бразильця

Як інформувала “Новинарня“, бразильський найманець “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркус Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Прибічник ідей сталінізму, нацизму та російського євразійства, Рафаел був затриманий СБУ по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” 6 жовтня 2016 року. Служба безпеки провела спецоперацію, запропонувавши Лусваргі – через третіх осіб – роботу на кораблі в Одесі.

Новинарня” вирахувала його перша, провівши ОСІНТ-розслідування:Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”.

25 січня 2017 року Рафаель Маркус Лусваргхі (так вказано прізвище в документах прокуратури й суду) вперше був засуджений до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – “участь у терористичній групі чи терористичній організації” та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань”. Прокуратура долучала докази – відео, на яких Бразилець сам розповідає про участь у терористичних організаціях “ДНР/ЛНР” та скоєні злочини, а також документи про приналежність до цих структур, поранення, нагороди за участь у бойових діях проти української влади на Донбасі.

Лусваргі тоді визнав свою вину, докази не оспорював і попросив засудити його скоріше.

На цій стадії Лусваргі захищав лише український державний захисник.

Однак 17 серпня 2017 року Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо Лусваргі та відправив справу Бразильця на повторний розгляд – нібито через порушення правила підсудності (його мали б судити в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині – за відомим місцем одного зі злочинів, Донецький аеропорт). Перегляд справи відбувся завдяки долученню до захисту Лусваргі адвоката Валентина Рибіна, відомого своїми проросійськими поглядами.
Рішення апеляційного суду було винесене задовго до листопадових домовленостей у Москві й Мінську про “великий обмін полоненими”.

18 грудня 2017 року джерело “Новинарні” повідомило, що Лусваргі включений до списків на обмін з ОРДЛО.

“Правове рішення щодо Лусваргі складне. Для обміну в ОРДЛО суд поміняє йому запобіжний захід. А потім (після обміну) оголосить у розшук“, – розповідав співрозмовник “Новинарні” у прокуратурі.

На початку 2018 року через юридичну казуїстику Лусваргі опинився на волі без запобіжного заходу у вигляді арешту. Йому досі не повернули документи, вилучені під час призначення попередніх запобіжних заходів.
Відтак Рафаел Лусваргі не міг виїхати ні в ОРДЛО, ні за кордон України.

Навесні 2018 року він вільно пересувався по Києву і працював у монастирі Московського патріархату “Голосіївська пустинь”.
Там його “келію” 4 травня виявили праві активісти. Того ж дня націоналісти затримали Бразильця на вулиці в центрі Києва і доставили до СБУ.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд вирішив арештувати Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави. Після того арешт продовжували.

У листопаді бразильський бойовик відмовився від послуг адвоката Рибіна та попросив призначити йому державного захисника. Таке рішення Лусваргі прийняв через постійні неявки Рибіна в Павлоградський міськрайонний суд, аби затягнути справу.

Тож до кінця розгляду в Бразильця знову був лише державний адвокат.

Посилання на статтю: https://novynarnia.com/2019/05/02/lusvarghi-vyrok/