ENISEY з мелітопольською пшеницею йде в Венесуелу

ENISEY є ще одним судном північного торгового флоту РФ, задіяним у викраденні українського збіжжя з окупованих російським агресором територій півдня України. Судно прийшло з Архангельську в окупований Севастополь, де завантажило 27 тис.т мелітопольської пшениці. Вперше викрадена українська пшениця вивозиться в Венесуелу.

ENISEY (IMO: 9079169, MMSI 273212240, Call sign UBVT8, Flag Russia) 03.02.2024 вийшов з північного російського порту Архангельськ, обігнув Європу, 15.02.2024 подолав Гібралтар і 25.03.2024 пройшов Босфором в Чорне море. Вранці 6 квітня судно підійшло до кримського узбережжя і о 07:01 UTC вимкнуло AIS.

ENISEY є ще одним судном, який перевели з північного флоту в Чорне море для вивезення українського збіжжя, викраденого окупантами.

07.04.2024 ENISEY зайшов в окупований Севастополь, його було ошвартовано до причалу №21 біля зернового терміналу “Авліта” (в російських реєстрах фігурує як “Авал”).

11.04.2024 ENISEY вийшов з окупованого Севастополя і здійснив перехід на OPL Кавказ (неконтрольована стоянка в нейтральних водах Чорного моря, т.зв. Тортуга).

27.04.2024 ENISEY знявся з якоря і направився до Босфору. Судно вказало в AIS порт призначення – PUERTO CABELLO Port (Венесуела).

Ввечері 29.04.2024 ENISEY зайшов в Босфор, в ніч 30.04/01.05 пройшов Дарданели і на момент випуску статті (01.05.2024) знаходиться в Егейському морі.

Bill of lading

Проєкт SeaKrime отримав від спільноти KibOrg коносамент, оформлений на вантаж судна ENISEYв окупованому Севастополі, публікуємо скріншот цього документу.

Документ датується 10.04.2024, коли судно ENISEY знаходилось в окупованому Севастополі.

Порт доставки співпадає з тим, що судно вказує в AIS – PUERTO CABELLO (Венесуела).

Вантаж – пшениця 27 тис.т.

Підписано капітаном ENISEY.

Капітан

Ми встановили дані капітана-порушника, щодо якого українські правоохоронні органи зобов’язані відкрити кримінальне провадження:

Соколов Дмитрий Алексеевич (28.03.1982 р.н.) мешкає в Архангельську, має паспорт громадянина РФ № 1102 619197 (вК).

Також відомо ім’я старшого помічника капітана – громадянка РФ Брешковская Надежда Павловна, 15.05.1975 (вКОК).

Експортер

Власником зерна на судні ENISEY є російська компанія «Агрогруп» (ИНН: 4712030355). За даними журналістів NGL media, «Агрогруп» є компанією-прокладкою для т.зв. ГЗО – контора, створена окуповаційною владою для вивезення збіжжя з окупованих територій Запорізької області, а її директором є Алєксєй Джуркін, який одночасно є заступником гендиректора ГЗО.

Діяльність т.зв. Государственного зернового оператора, який займається вивезенням агропродукції з окупованого Мелітополя, розкрито в розслідуванні журналістів KibOrg.

Вивезення зерна та батальйон імені Судоплатова: Мелітополь під окупацією

Компанія вже зустрічалася в розслідуванні SeaKrime, минулого разу вона була викрита при вивезенні в Туреччину насіння соняшника з окупованих районів Запорізької області через окуповану Феодосію.

GAM EXPRESS (ex-Lady Eman, Narsis, Haje Amira): викрадення українського насіння соняшника з окупованої Феодосії

Венесуела

В коносаменті вказано 2 венесуельські компанії:

GRUPO GRAN CHINITA і Global Service International

Декларація

На партію зерна 50 тис.т, з якої потім відвантажили 27 тис.т на ENISEY, було оформлено декларацію, де виробником зерна вказано ГУП ГЗО (ИНН: 9001011019 ОГРН (ОГРНИП): 1229000019346).

vыpyska-po-ds-№-eaэs-n-ru-d-ru.ra01.a.68028_24-ot-2024-05-01

ГУП ГЗО не може бути виробником зерна, справжніх виробників ми дізнаємося з інших документів.

Карантинні сертифікати

На партії зерна, які доставляються автомобільним або залізничним транспортом на адресу стівідорної компанії “Авліта”, оформлюються карантинні сертифікати. Наведемо кілька прикладів з партій зерна, що були потім завантажені на ENISEY.

ks-yenisej-1 ks-yenisej-3 ks-yenisej-11 ks-yenisej-15

Аналіз карантинних сертифікатів показує, що походження зерна – окуповані райони Запорізької області.

Пшениця доставлена в окупований Севастополь залізничним транспортом.

Відправником пшениці є ГУП “ГЗО” (Мелітополь).

Отримувач пшениці: ООО “АГРОГРУП” (ИНН: 4712030355 ОГРН), що співпадає з коносаментом. В карантинних сертифікатах вказана інша адреса компанії, припускаємо що це місце здійснення діяльності – ЛЕНИНГРАДСКАЯ ОБЛАСТЬ, П. СТЕПАНЯНСКОЕ, ПРИОЗЕРСКИЙ, УЛ УЗЛОВАЯ, Д. 1.

Зерно вивантажують на склад ООО “МОРСКОЙ ИНЖИНИРИНГОВЫЙ ТЕХНОПОЛИС “СИ МЕЙКЕР” (ИНН: 9200008660), адреса компанії співпадає з адресою Авліти.

Засновник компанії “Си Мейкер” Рудецкий Игорь Вячеславович (ИНН: 344304661500, на даний час фігурує в російських реєстрах як засновник компанії “Авал” (“Авліта”)), був фігурантом розслідування Bellingcat.

Фітосанітарний сертифікат

sertyfikat-yenisej

Експортер, отримувач зерна, порт призначення й обсягу вантажу співпадає з іншими документами. Місце видачі сертифікату вказано як РФ. Це маніпуляція, фітосанітарний сертифікат завжди видається державним органом россельхознадзора в конкретному пункті пропуску, що відображається в документі. В нашому випадку це орган окупаційної влади, що незаконно здійснює перевірку зерна в окупованому Севастополі, тому його приховують.

Сертифікат підписано посадовою особою Суркова Т.Н.

Суркова Татьяна Николаевна — Советник государственной гражданской службы РФ 2 класса, старший государственный инспектор отдела фитосанитарного контроля и надзора на государственной границе РФ.

Суркова мешкає і працює в окупованому Севастополі.

Тетяна Суркова громадянка України, народилася в Чернігівський області 27.11.1963. Має паспорт громадянки РФ № 7814044642, виданий 13.04.2014 (вК1вК2).

За інформацією аналітичної системи YouControl, станом на 2012 рік Суркова була виконуючою обов’язки керівника державної інспекції з карантину рослин міста Севастополь (Код ЄДРПОУ 23433477).

Журналісти SeaKrime мають інші докази щодо завантаження мелітопольського зерна на ENISEY в окупованому Севастополі, однак вони не можуть бути опубліковані через необхідність захисту джерел.

IMO

Нагадуємо, що в Міжнародній морській організації (ІМО) прийнята резолюція 1183 від 04.12.2023 “THE IMPACT OF THE RUSSIAN ARMED INVASION OF UKRAINE ON INTERNATIONAL SHIPPING”, в якій висловлено беззаперечне засудження агресії Росії проти України. ІМО закликає держави інформувати свої судна, судновласників, операторів і страхових брокерів про необхідність утримуватися від порушення режиму закритих морських портів, тимчасово окупованих російським агресором, та проводити розслідування таких порушень.

a-33-res.1183-the-impact-of-the-russian-armed-invasion-of-ukraineon-international-shipping-secretary-general

Висновки

Пшениця, вирощена агропідприємствами на окупованій території Запорізької області України, окупаційним оператором ГЗО вивезена в Севастополь, де її відвантажили на зерновому терміналі “Авліта” на судно ENISEY. Вперше ми спостерігаємо за спробою доставити викрадене українське збіжжя в Венесуелу.

Матеріал підготовлено у співпраці з проєктом SeaKrime Цетру Миротворець


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати