Триколори та кокошніки як елементи зомбування українських дітей

На тимчасово окупованих територіях велику увагу приділяють ідеологічній роботі з дітьми. Часом на місцях виконують «освітні» розпорядження окупаційної влади зі страху чи примусу, але є і випадки, коли люди прагнуть відзначитися чи вислужитися. Осінтерам стало цікаво знайти подібних «ідейників». Оприлюднюємо матеріал про колаборанток, які поширюють ворожі наративи серед українських дітей на тимчасово окупованих територіях. 

Світлана Миколаївна Бречко-Болдирєва, вихователька дитячого садка у місті Шахтарськ Донецької області, одна з тих, хто на тимчасово окупованій території проводить ідеологічну роботу із дошкільнятами. Жінка організувала у групі «Почємучкі» Шахтарського ясельного садочку №6 (керівник Філіппова І. П.) тематичне заняття до Дня Конституції РФ, котрий держава-агресор відзначала 12 грудня.

Проведення уроку у 6 садку Шахтарську
Проведення уроку у 6 садку Шахтарську

Колаборантка ознайомила маленьких вихованців з «основними положеннями Конституції», наголошуючи, що таким чином виховує любов, повагу і гордість за «Батьківщину і її державні символи». Невідомо, чи згадувала вихователька про те, що Росія не дотримується Конституції, систематично порушуючи права своїх же громадян, втручаючись у справи інших країн, здійснюючи терористичні акти та відкриту збройну агресію. Також діти прослухали від неї казку «Країна Можна і країна Неможна», на прикладі якої розібрали значущість Конституції, дізналися про російську державну символіку, на завершення виконали аплікацію «Прапор РФ».

Триколори та кокошніки як елементи зомбування українських дітей
Триколори та кокошніки як елементи зомбування українських дітей

Світлана Миколаївна Бречко-Болдирєва:

Дата народження: 08.01.1980 р.

Проживає у Шахтарську на вул. Гагаріна 104.

Соцмережі:

https://vk.com/id175677747

Електронна адреса: sbrechkoboldyreva@mail.ru

Номер телефону: +79583918708.

Раніше мала картку «ПриватБанку» (український ІПН 2922705489) і номер телефону +380507438767.

Ілля Бречко — син.

Воює в складі військ РФ.

Дата народження: 13.01.03 р.

Соцмережі:

https://vk.com/id408433498

https://ok.ru/profile/548349550922

https://www.instagram.com/brechkoilia/

*Шахтарськ на Донеччині з 2014 року перебуває під владою російської окупаційної адміністрації.

Виховання любові до "руського міра" у Артемівському садку "Огоньок"
Виховання любові до «русского міра» у Артемівському садку «Огоньок»

Активною пропагандою та вихованням любові до «русского міра» в дитсадку “Огоньок” в Артемівську Луганської області займається вихователька-методист Тетяна Володимирівна Щербань.

флаєр до Дня державного прапора у Артемовську
Флаєр до Дня держпрапора

Місце проживання: м. Артемівськ, вул. 9 травня, буд. 6, кв. 6.

Дата народження: 11.05.1969 р.

ІНН Росії – 345919922029

Паспорт – 6021400324

Соцмережі:

https://vk.com/id519158832

Електронна адреса: shcherban69@alist.ru

Номер телефону: +380993257558.

Уся її сторінка у «ВКонтактє» заповнена фотографіями з малюками на фоні російської символіки. 

Вихователі вищезгаданого дошкільного освітнього закладу «Яслі-сад комбінованого виду “Огоньок”» 22 серпня 2023 року взяли участь в акції «Больше чем путешествие. Поход в День Флага» та у флешмобі по розгортанню великого прапора Росії.

Вихователі ДНЗ "Огоньок" на Дні російського прапора
Вихователі ДНЗ «Огоньок» на Дні російського прапора

Також колаборантки пройшлися вулицями міста, роздаючи буклети та розповідаючи про державні символи Росії та їх «вєлікую» історію.

*Місто Артемівськ з 2014 року перебуває під контролем російської окупаційної адміністрації Луганської області.

Запровадження російського «освітнього» законодавства на окупованих територіях, ідеологічний тиск на дітей і відверте зомбування малюків є порушенням норм міжнародного права.

Також Росія активно насаджує пропагандистські і відверто злочинні дати. До прикладу, 13 квітня пропонують вшановувати «жертв української агресії» на окупованих територіях, забуваючи вказати, скільки жертв на цих територіях принесло їхнє «освобождєніє». Російська влада активно вкладає різноманітні ресурси в ідеологічне виховання дітей на окупованих територіях, традиційно, викривлюючи факти, переписуючи історію, застосовуючи пропагандистські методи.

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням.

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку Центру готовності цивільних фонду Сергія Притули


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

Хочу щось сказати