Адвокати диявола або правосуддя окупованої Луганщини

Російські загарбники і колаборанти створюють свої так звані органи влади на зайнятих територіях. Юриспруденція на тимчасово окупованих територіях також існує, щоправда, нелегітимна. KibOrg розповідає про тих, хто працює на ім’я «закону» самопроголошеної республіки.

«Сумлінний» довжанський адвокат

Крім того, що місцеві адвокати Луганщини керуються законодавством державного квазіутворення, вони співпрацюють з російськими діячами юридичної галузі. У квітні 2023 року адвокат Тульської області Російської Федерації Сергій Пєшков висловив глибоку подяку луганському адковатові Єгору Ігумнову. У 2015 році тогочасний «лідер республіки» призначив довжанського адвоката «заступником голови Свердловського Міськрайонного Суду». У листі подяки Пєшков відзначає «відмінні знання законодавства РФ» і сумлінність Ігумнова

У 2016 році мешканка Довжанську розповіла про беззаконня та безкарність злочинців у самопроголошеній республіці. Олена Степова, колишня правозахисниця і редакторка газети, опублікувала історію про жорстоке вбивство жительки міста, яку декілька місяців катували та гвалтували, а потім убили місцеві окупанти. У розповіді згадується Ігумнов, який, за її словами, «обрав той бік життя, той бік темряви». Авторка додала фото з засідання «адміністрації міста», яке відбулося після вбивства. На світлинах, зокрема, Єгор Ігумнов. 

Вони вже бачили вбивць. Вбивці вже сміялися їм в очі. Люди на фото знають правду. Про життя. Про війну. Про “русский мир”, куди вони прагнули потрапити. Про “визволителів” та “героїв”. Вони знають, що “визволителі”, у сп’янінні, куражі, тестостероновому вибуху, в усвідомленні вседозволеності можуть вбити кожного. Навіть їх

Олена Степова

«Президентка адвокатської палати»

Згаданий на початку лист Пєшкова адресувався Терещенко Тамарі Володимирівні, «президентці адвокатської палати республіки». На цю посаду Терещенко була обрана у грудні 2022 року. Тоді жінка зазначила, що найбільша кількість звернень за допомогою адвокатів пов’язана з відсутністю оригіналів документів, виданих українськими органами РАЦС, а також зі зняттям з реєстрації у житлових будинках осіб, що виїхали з окупованих територій в 2014 році. Окремо Терещенко додала, що в умовах воєнного стану почало надходити багато звернень щодо встановлення факта батьківства для отримання компенсації у зв’язку з загибеллю бойовиків. 

У палаті

Один із діячів «АП» окупованої Луганщини Вишняков Володимир Костянтинович. У травні 2023 року Терещенко призначила його представником по справі про розірвання шлюбу. У реєстрі адвокатів Вишняков має 32 номер.

У березні 2023 року до справи з приводу продовження примусових заходів медичного характеру був залучений Пачков Іван Олександрович. Він також значиться у реєстрі «АП».Тоді ж брала участь у ролі захисниці у справі з продовження терміну перебування під вартою злочинця Чорна Анна Олександрівна. На сайті «адвокатської палати» Чорна записана під 31 номером. Однак у реєстрі за 2020 рік, на відміну від двох попередніх діячів, адвокатка не була вказана.

Знатися на законах невизнаної республіки і входити до нелегітимних реєстрів не значить працювати на захист громадян і благо справедливості. Утім, невідомо, чи хвилює це адвокатів окупованих територій Луганської області.  

Використані в статті матеріали можна завантажити за посиланням


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати