Як Росія загрожує постачанню питної води на окуповані території

Росія ставить під загрозу безпеку найбільшої атомної станції Європи — осушує Каховське водосховище. Національне громадське радіо (NPR) США опублікувало супутникові знімки організацій Planet і Maxar, на яких видно, що вода виливається через шлюзи. 

З листопада 2022 року вода витікає з Каховського водосховища на півдні України через шлюзи гідроелектростанції, контрольованої російськими військами. Супутникові дані показують, що рівень води у водосховищі впав до найнижчої позначки за три десятиліття. Окремі зображення, надані комерційними компаніями Planet і Maxar, показують, як вода виливається через ворота, і берегова лінія вздовж гігантського резервуара виникає в результаті швидкого падіння рівня води.

Російські військові патрулюють територію біля Каховської ГЕС. Херсонська область перебуває під окупацією росіян з перших днів повномасштабного вторгнення, 20 травня 2022, фото: AP

На кону – питна вода для сотень тисяч жителів, зрошення майже півмільйона гектарів сільськогосподарських угідь і система охолодження на Запорізькій атомній електростанції. Наприкінці минулого тижня Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що йому відомо про потенційний ризик, пов’язаний із падінням рівня води у водосховищі.

Каховське водосховище як основне джерело води

Каховське водосховище — це остання водойма в мережі водосховищ уздовж річки Дніпро в Україні. З 1950-х років він використовувався для забезпечення питною та поливною водою частини південних районів України Херсонщини та Запоріжжя. Довгий канал, що веде від водосховища, також забезпечує постачання води до окупованого Росією Криму.

За словами Браяна Кунса, географа зі Шведського університету сільськогосподарських наук, який вивчав сільське господарство на півдні України, водосховище має важливе значення для забезпечення водою посушливих сільськогосподарських угідь у південній частині країни. Мережа каналів, що ведуть від водосховища, зрошує приблизно 200 000 гектарів сільськогосподарських угідь, які використовуються для вирощування соняшнику, зерна та овочів. «Це дуже важливо на місцевому рівні», — каже Кунс.

Водосховище також було джерелом води для Кримського півострова, який подається через 403-кілометровий канал. Після того, як Росія вторглася в Крим у 2014 році, Україна відвела воду з каналу. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року однією з цілей було відновлення водопостачання Криму, і Росія досягла мети того літа, відвівши воду з водосховища.

Як росіяни почали поступово руйнувати водосховище

11 листопада 2022 року під час просування українських військ російські війська підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС, яка контролює рівень води на водосховищі.

Спочатку дехто побоювався, що вибух може пошкодити дамбу та вилити воду з резервуара, але Девід Хелмс, метеоролог на пенсії з десятиліттями досвіду роботи у федеральному уряді США, каже, що вибух, схоже, знищив дорогу, а шлюз греблі залишив майже недоторканим.

Однак одразу після вибуху виявилося, що російські сили навмисно використали два козлові крани на контрольованому Росією боці дамби, щоб відкрити додаткові шлюзи, дозволивши воді вилитися з резервуара.

Супутниковий знімок Maxar від 2 січня 2023 р. Фото: Connie Hanzhang Jin/NPR

Результат був приголомшливим. Дані радіолокаційної альтиметрії показують поточний рівень водойми на 14 метрах, що приблизно на 2 метри нижче його звичайної висоти. З грудня рівень води у водосховищі впав до найнижчого рівня за 30 років супутникових спостережень.

Знімок Planet Labs PBC за 9 лютого 2023 р. Фото: NPR

У заяві місцевої влади в Telegram від 7 лютого написано, що якщо рівень опуститься нижче 13,2 метра, система охолодження Запорізької атомної електростанції, яка працює на воді з водойми, опиниться під загрозою. У заяві також йдеться, що Укргідроенерго вважає, що скидання відбувається росіянами навмисно.

У заяві Запорізької обласної військової адміністрації також попереджено, що кілька міст, які покладаються на водосховище, зокрема Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, можуть зіткнутися з нестачею води, хоча зазначається, що всі три зараз перебувають під російською окупацією, тому мало що відомо про їхнє водопостачання.

Ймовірні мотиви Росії

Хелмс вважає, що навмисне скидання є ще одним способом для Росії завдати шкоди Україні. Тепер, коли кримські водосховища заповнені, каже він, це може бути способом Росії перешкоджати економіці України, яка значною мірою залежить від експорту сільськогосподарської продукції.

Але Кунс менш впевнений у намірах Росії. Він зазначає, що більшість постраждалих сільськогосподарських угідь знаходяться на контрольованих Росією частинах України. «Просто здається дивним, що вони роблять випалену землю на території, яку, як вони публічно заявляють, хочуть зберегти», — каже він.

У своїй заяві Запорізька обласна військова адміністрація припустила, що метою осушення водосховища може бути часткове затоплення території на південь від дамби, щоб не дати українським військам форсувати річку Дніпро. Чиновники заявили: в «Укргідроенерго» вважають, що російські окупанти «відкрили шлюзи станції, побоюючись наступу українських військових».

Наразі мало що можна зробити, окрім спостерігати, як вода стікає. «Я не знаю, яка у них насправді мета», — каже Кунс, — але це справді тривожить».

Джерело: National Public Radio


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати