Спорт упереміш з війною: виховання дітей в окупованій Донецькій області

Разом з окупацією Донецької області росіяни запорядкували власні правила виховання дітей. Культура та спорт, за нормами окупантів, міцно перетинаються з адаптуванням молоді до війни. Дні призовника та акції на честь георгіївської стрічки — те, що спіткає дітей під вихованням російського режиму. 

Росіяни не гребують «патріотично-виховною» діяльністю на території своєї держави. У 2021 році проходив п’ятиденний фестиваль «Майбутнє Росії — це ми». Щодня на дітей чекали численні активності, присвячені воєнним діям і «Великій Вітчизняній війні»: показ виступу воєнно-патріотичного клубу «Беркут» і Росгвардії, конкурс малюнків «Священна війна великого народу», майстер-клас розбирання та збирання автомата, перегляд фільму «Братство за зброєю» тощо. За перші два дні учасники фестивалю взяли участь в близько 20 заняттях на воєнну тематику.

У 2019 році в російському місті Кострома відбулася воєнна-патріотична акція «День призовника». Через три роки, у вересні 2022, Президент Російської Федерації Владімір Путін оголосив мобілізацію в країні. До того ж в Костромі проходили пропагандистські акції «Георгіївська стрічка», «Велика перемога», «Вінок перемоги», «Шукаю героя» тощо. 

В одному з технікумів Шахтарська Донецької області проводилася акція «Антибайдужість». До неї долучилися учасники «Клубу веселих і кмітливих» і волонтери. Значення заходу зрозуміле: росіяни — байдужа нація, тому доцільно запобігти такій тенденції на незаконно зайнятих територіях. Байдужість росіян підтверджує соцопитування, проведене в листопаді 2022 року на замовлення Кремля. Громадяни РФ описали свою соціально-політичну позицію як байдужу та апатичну. 

У Горлівці, одному з окупованих міст Донецької області, за підтримки «міністерства молоді, спорту і туризму», проводилася «Своя гра» серед молоді, що працює. Гра була організована в рамках реалізації «Гуманітарної програми з відновлення народу Донбасу». Однак справжнє відновлення народу відбудеться при поверненні окупованих територій до України. За результатами загальнонаціонального опитування українців у березні 2022 року, 86% респондентів вважають необхідним повернення Донбасу.

Наводимо перелік людей, причетних до організації спортивного виховання в Донецькій області: склад колективу центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

У грудні 2020 року «заступник голови адміністрації» Шахтарська подав запит на інформацію щодо дітей, постраждалих внаслідок «воєнної агресії збройних формувань України». Натомість про дітей, постраждалих від російських атак, не йдеться. До прикладу, 28 липня 2014 року армія Росії завдала удару з БМ 21 «Град» по житловому району Шахтарська, а 31 липня окупанти стріляли з міномета зі стадіону «Олімп» у напрямку багатоповерхових кварталів Шахтарська. 

У червні 2020 року на засіданні «комісії з питань захисту прав дитини» Шахтарська обговорювалося надання згоди на роз’єднання братів і сестер при призначенні опікунства над дитиною. У той час в самій Росії, згідно з Сімейним кодексом РФ, передача братів і сестер під опіку різним особам не допускається, за винятком особливих випадків.

Лікарів в ОРДЛО шанують: «за багаторічну сумлінну працю, глибокі знання в спеціальності, високий професіоналізм, неоціненний внесок в реалізацію державної політики в галузі охорони здоров’я» лікарку загальної практики сімейної медицини нагородили аж грамотою.

Свята та заходи, що організовуються окупантами, представляють загальну картину культурного розвитку в  тимчасово захопленій Донецькій області. Ані вдосконалення спорту та культури, ані якісного виховання дітей на окупованих територіях немає. У росіян заведено «жити минулим» і захоплюватися «Великою Вітчизняною війною». Крім того, що це не сприяє піднесенню молоді, це прищеплює прихильність до війни й нездоровий фанатизм. 

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати