Донецька область очима окупантів: джерело потенційних громадян РФ й інструмент впливу на Захід

Нав’язування громадянства «Донецької народної республіки» або Російської Федерації та сумнівна «турбота» про місцеве населення. Документація, яку веде «Державний архів “ДНР”», наводить реальні приклади здійснення окупаційної політики. 

Протягом дев’яти років Донецька область захоплена російськими нападниками. На тимчасово зайнятих територіях ворог запроваджує свої правила і принципи, що мало забезпечують нормальну організацію діяльності суспільства. Розглянемо тонкощі життя під окупаційною владою в самопроголошеній «Донецькій народній республіці» на прикладі місцевого органу — «Державного архіву “ДНР”». 

Найбільш часто у документації архіву зустрічаються звіти щодо проведеної роботи для оформлення паспортів громадян «Донецької народної республіки» та Російської Федерації. Зазначається, що з працівниками ведеться постійна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо важливості набуття громадянства РФ. Наведеного змісту документи лише за літо 2022 року були підписані 8 разів. 

Крім заохочення до отримання російських документів, тимчасова влада «ДНР» готує мешканців до можливого безробіття. Щоправда, державний архів створювати робочі місця для такого випадку не планує.

Проблеми в архіві можуть бути не тільки через відсутність робочих місць, а й через можливу нестачу фінансового забезпечення, спровоковану понаднормовими виплатами в бюджет «держави». У липні 2022 року з архіву «ДНР» було стягнуто понад 36 тисяч рублів у дохід республіканського бюджету.

Натомість у медійному полі квазіреспубліки все «добре». У місцевій пресі висвітлювався «історичний зв’язок Донбасу і Росії» під гучною назвою «Тернистый путь на Родину» («Тернистий шлях на Батьківщину»).  Публікували відповідні матеріали газети на кшталт «Вечірній Донецьк», «Новоросія», «Бойове знам’я Донбасу» тощо. До того ж у «Вечірньому Донецьку» було опубліковано статтю «Сердце Росии» («Серце Росії»). Чи це захоплені території із самопроголошеною державою вважаються «серцем» РФ — в документації державного архіву «ДНР» не уточнюється. Але 13 січня 2022 року головний редактор «Вечірнього Донецька» Алєксандр Дмітрієвський заявив, що журналісти видання щодня працюють задля ексклюзивних матеріалів. Дійсно, теми вигаданого зв’язку Донбасу і Росії ще та «новинка». І саме такі матеріали подаються, як додає головний редактор, для «вибагливого, в’їдливого, інтелектуального читача, якого складно провести на халтурі». Проте «республіканським» ЗМІ вдається. 

17-го червня був підписаний наказ про переведення роботи архіву на дистанційний режим через загострення воєнно-політичних обставин в «ДНР». Всупереч цьому, архів відмовився від  переходу на дистанційну роботу.

Наведене у документі загострення воєнно-політичних обставин в «ДНР» стосується обстрілів, яких зазнавав Донецьк. У червні 2022 року окуповане місто регулярно піддавалося обстрілам. Окупаційна влада звинувачувала в атаках Збройні Сили України. Однак люди, що перебували в місті, підтверджували, що «прилітало» з боку інших окупованих населених пунктів. Аналітик і журналіст Сергій Гармаш, що був представником Донецька в Мінській тристоронній контактній групі, пояснював, що окупанти завдавали уражень по Донецьку з метою створення гуманітарної катастрофи в місті, звинувачення України та вимагання зупинити постачання озброєнь від західних країн.

Ситуація повторювалася і в грудні 2022 року. Росіяни знову посилили обстріли міста. Сергій Гармаш зазначив, що українська армія ощадливо застосовує снаряди й завдає уражень тільки по військових об’єктах, скупченнях бойової техніки та живої сили ворога. Натомість для країни-агресорки вигідно дискредитувати ЗСУ серед населення та заявляти, що саме зброя закордонних партнерів вбиває мирне населення, аби негативно вплинути на підтримку України іншими державами. 

Проте тактика росіян не працює. Свідчення терору місцевого населення, актів знищення об’єктів інфраструктури, житлових будинків переконали світ у тому, що Росія не здатна дотримуватися правил та звичаїв війни. Країни заходу продовжують підтримувати Україну та надавати зброю. Представники країн-партнерів виказують засудження діям держави-агресорки й співчуття українцям.

Разом з окупацією росіяни принесли мешканцям Донецької області небагато: невірогідну пресу, недієві паспорти «Донецької народної республіки» і «загострення воєнно-політичних обставин». «Серце Росії», про яке писали «республіканські» медіа, навряд чи битиметься довго з урахуванням того, як росіяни обстрілюють захоплені ними ж території та «сумлінно» ведуть лад у квазіутворенні «ДНР».


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати