Хроніки «ДНР»: замість «звільнення» нестача грошей і «чистий четвер»

У квітні 2014 року російські війська розпочали захоплення Донецької області. Головним завданням вторгнення міністерство оборони Росії досі називає «повне звільнення Донбасу». Але що насправді приховано під «звільненням», ми розповімо у нашому матеріалі.

Запровадження російської влади на тимчасово окупованих територіях має несприятливі наслідки. Ми дізналися, хто і як організовує суспільний устрій, працевлаштування і фінансове забезпечення громадян у самопроголошеній «Донецькій народній республіці».

«Добробут» у «ДНР»

«Звільнення», обіцяне росіянами, зі свободою спільного не має нічого, натомість гарантує контроль владою. Наприклад, від населення Шахтарська «Міністерство економічного розвитку ДНР» у 2020 році вимагало списки домогосподарств для вибіркового обстеження сільськогосподарської діяльності. Всі сільські адміністрації мали надати інформацію про земельні ділянки, якими володіли мешканці, та їхні місця проживання. 

Правами й свободами забезпечити людей в Донецькій області окупанти не змогли. Аналогічна ситуація склалася з грошима, а саме: з їх виплатами. Навесні 2015 року в Мануйлівській сільській раді Шахтарського району заробітну платню не отримали четверо з шести працівників. Як причина виникнення заборгованості у документі вказана відсутність фінансування. Зважаючи на те, що наведений документ датується 2021 роком, заборгованість не виплачували впродовж щонайменше 6 років.

Через проблеми з фінансуванням у 2018 році «Уряд ДНР» доповнив положення про бюджетну систему визначенням «тимчасовий касовий розрив». Термін означає тимчасову нестачу грошових коштів бюджету, необхідних для своєчасного проведення відповідних витрат. Отже, прогалини бюджетної системи не вирішуються, а закріплюються на урядовому рівні.

Керівництво «ДНР»

Ті, до кого гроші все ж таки дійшли, ймовірно, можуть вважатися не останніми людьми в «республіці». Однією з таких осіб є «Голова Мануйлівської сільської адміністрації» Руденко Людмила Іванівна. Про це свідчить «Договір про закупку паперу», підписаний її прізвищем. 

file_watermark_compressed_compressed

У «Державному архіві ДНР» за здійснення закупівлі відповідає Шамаріна Леся Олександрівна. Це зафіксовано у наказі, де стоїть її підпис.

Понад двадцять осіб, що станом на серпень 2020 року обіймали урядові посади в Донецьку та адміністраціях населених пунктів Донецької області, наведені нижче:

protokol-20082020-1_watermark_compressed

Організація праці

Сумніви щодо чесності працівників «ДНР» виникають навіть в окупантів. У 2019 році «Міністерство внутрішніх справ Донецької народної республіки» подало запит на детальний звіт з кожного розпорядника бюджетних коштів у «поліції ДНР». Наказ керувався положенням «Про сектор з боротьби з економічною злочиністю і корупцією МВС ДНР». Можна припустити, що саме економічна приступність і корупція були предметом проведеної перевірки.

У представленій нижче пояснювальній записці йдеться про те, що декілька працівників «Державного архіву Донецької народної республіки» не були присутніми шостого липня 2022 року на робочих місцях. Якою б не була причина: чи то «кульгава» трудова дисципліна, чи то можлива відмова від співпраці містян з окупантами, але факт розладу організації робочого процесу в «республіці» доводить некомпетентність росіян в управлінні державними утвореннями.

Цю історію продовжує «Акт про відмову надання пояснень». В акті зазначається, що надавати письмові пояснення щодо причин відсутності на робочому місці працівники відмовилися. 

Нелогічність системи працевлаштування в «ДНР» задокументована в «Наказі “Голови Донецької народної республіки” щодо особливостей оформлення трудових відносин на звільнених територіях, що раніше тимчасово знаходилися під контролем України». Зазначається, що датою припинення трудових відносин визнається дата видання «Голови ДНР» наказу щодо створення місцевої адміністрації або включення населеного пункту в зону впливу й відповідальності місцевої адміністрації. Факт того, що трудові відносини зафіксовані трудовим законодавством України, а не квазіутворення, окупантами ігнорується. Крім  того, роботодавцям «республіки» дозволяється самостійно вносити записи про припинення трудових відносин нових працівників із їхніми попередніми роботодавцями. 

Назад у СРСР

Любов росіян до радянського минулого і комуністичних настроїв відображається в плані заходів у Шахтарську. «Суботники» та щотижневі «Чисті четверги» у 2017 році були програмою облаштування міста. Сучасні методи облагородження Шахтарська в окупантів поступаються «старим добрим звичаям» суспільної праці.

Фотографії зі шкільних свят в тимчасово окупованій Донецькій області підтверджують радянський напрям «розвитку» територій, що захопили росіяни.

Висвітлена документація розкриває «секретний рецепт звільнення» від Росії. Він має всього дві складові: захоплення територій незалежної держави та запровадження для населення окупованих населених областей відсутності грошей, підозри в економічній злочинності, корупції й радянізації. 


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Василь Волошко

Хочу щось сказати