Чи буде наступ з боку Білорусі на Україну?

В мережі поширюються чутки про напад з боку Білорусі на Україну взимку. Аналізуємо думки експертів і розбираємось, чи можливий наступ та кому вигідно, щоб українці вірили в цю інформацію.

Чи вступить білоруська армія у російсько-українську війну?
З початку повномасштабного вторгнення білоруська армія не брала участь у російсько-українській війні, проте 26 жовтня у Національному телемарафоні показали «Звернення білорусів до Збройних Сил України», в якому військові Лукашенка «радять» українській армії «не провокувати Білорусь». Звернення викликало здивування у користувачів соціальних мереж, адже підтверджень тому, що ЗСУ відкрито погрожує білоруській армії, не було. Водночас серед українців почали ширитись плітки про те, що відео армії Лукашенка — попередження про майбутній наступ. З тих пір кількість пліток побільшала.

В ефірі FREEDOM представник Генерального управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов зазначив, що «Інформаційно-психологічні спеціальні операції дуже часто переслідують одночасно кілька цілей. І в даному випадку ми бачимо різні цілі, тобто з одного боку посіяти паніку серед населення, серед українців, в тому числі жителів прикордонних районів і областей. І дезорієнтувати українські сили оборони, розосередити сили, перекинути сили з інших напрямків. Ну і також об’єктом і цілями цієї спеціальної психологічної операції інформаційної є сама Білорусь і білоруси, тобто нагнітання. Зробити так, щоб заіскрило, і все-таки втягнути саму Білорусь в повномасштабну війну, чого до цього моменту не було».

Угрупування білоруської армії нечисленні й розосереджені по території всього кордону, тож наступальної сили їм не вистачить. Також у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ від 7 грудня було зазначено, що серед військовослужбовців прикордонної служби та збройних сил білорусі зростає невдоволення діяльністю військово-політичного керівництва країни через загрозу втягування республіки у війну з Україною. Запал білорусів воювати мінімальний.

Чи є загроза наступу російських військ з Білорусі?
24 лютого з території Білорусі полетіли ракети в українські міста і напала російська армія. Наш північний сусід є найближчим союзником Росії у війні. Білорусь фактично стала військовим майданчиком російських солдатів у війні проти України. Отже, загроза з півночі існувала з початку повномасштабного вторгнення.

19 грудня 2022 року Президент Російської Федерації Владімір Путін приїхав до Мінська на переговори до самопроголошеного Президента Білорусі Алєксандра Лукашенка. Офіційними темами зустрічі назвали економічну співпрацю, зокрема зростання товарообігу між державами, і зміцнення обороноздатності Білорусі. Однак Центр національного спротиву повідомив, що Путін прилетів до Мінська для того, щоб домовитись із Лукашенком про отримання контролю Росією над білоруським оборонно-промисловим комплексом. Чи означає це, що з боку Білорусі буде наступ на Україну?

Військовий експерт Владислав Селезньов в інтерв’ю Obozrevatel зазначив, посилаючись на слова Арестовича, що «Їм[росіянам] необхідно зібрати угруповання військ близько 30 тис. солдатів. Нині вони зібрали там до 10 тисяч. Відповідно, такими ресурсами атакувати неможливо.

Ми також пам’ятаємо про те, що техніка, яку доставляють на територію РБ для потреб того угруповання російських окупантів, потребує ремонту. Вона перебуває у небоєздатному стані. Щоб її відремонтувати на виробничих потужностях у Білорусі, потрібен час до трьох місяців. Чи буде ця техніка готова для того, щоб реалізувати план – не впевнений».

Генштаб ЗСУ наразі оцінює ймовірність повторного наступу з боку Білорусі як низьку.

Для чого Росія та Білорусь поширюють чутки про наступ?
Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов зазначив в етері телемарафону, що росіяни хочуть створити ілюзію загрози, щоб змусити українців панікувати та відтягнути військових із лінії фронту з півдня та сходу на українсько-білоруський кордон. За його словами, росіяни завезли мобілізованих до Білорусі з метою оборони, а не наступу.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати