Історія про те, як Україна «довела Херсон до гуманітарної катастрофи», а Росія «рятує світ від ядерного лиха»: Які міфи поширюють росіяни

Якось Ернест Хемінгуей побився об заклад, що напише найкоротше оповідання, яке здатне зворушити будь-кого. Росіяни теж вирішили піти цим шляхом, але дорогою «спіткнулись» і видали заголовок «Россия спасает всех от ядерной катастрофы». Історія про Хемінгуея виявилась фейком, як і російська «новина». Про цей міф та інші «вибухи фантазії» Росії читайте в нашому матеріалі.

«Росія рятує всіх від ядерної катастрофи: світ балансує на критичній межі»

22 листопада пропагандистське видання «Tsargrad.tv» опублікувало «новину» про те, що Росія «рятує всіх від ядерної катастрофи», адже ЗАЕС знаходиться під контролем російської армії. «Tsargrad.tv» цитують кремлівського «експерта», який зазначає: «Запорізька АЕС, коли її звільнили, перебувала в занедбаному стані. Якщо наші війська звідти підуть, ядерне лихо неминуче». 

«Експерт» у відповіді на питання ведучої випуску новин про демілітаризацію електростанції як одну з умов МАГАТЕ зазначає: «Це розмова зі сліпоглухонімим. На станції знаходяться представники МАГАТЕ, вони ж бачать, що там немає військової техніки, окрім машин для гасіння пожеж та сторонніх людей, які б мали зброю. Є лише озброєна охорона». «Експерт» говорить, що в обстрілах ЗАЕС також винний людський фактор, адже серед працівників окупованої станції багато «зрадників Росії». Він пропонує поставити «глушилки» стільникового зв’язку і забрати мобільні телефони у робітників, щоб ті не передавали інформацію ЗСУ. Також кремлівський «експерт» зазначає, що передача ЗАЕС під контроль України «спричинить ядерну катастрофу», від якої «Росія рятує весь світ». 

Чи були наведені докази «занедбаного стану станції», коли та знаходилась під контролем України? Ні, лише слова «експерта», який говорив із ведучою випуску зі своєї квартири. Невідомо навіть, чи був «експерт» колись на території ЗАЕС, тож варто вірити йому чи представникам МАГАТЕ, які знаходяться безпосередньо на території станції й закликають Росію передати її під контроль України? Варто вірити доказам, а їх російська сторона не надає. Загроза ядерної катастрофи з’явилась після окупації Росією українських атомних електростанцій. Те, як поводилась російська армія на території Чорнобильської АЕС: пограбувала техніку, тримала в заручниках персонал, не дозволяла нормально працювати та військовою технікою підвищила рівень радіаційного пилу на станції до критичного — свідчить про те, що будь-яка АЕС під контролем Росії знаходиться в стані ядерної небезпеки. 

«Україна довела Херсон до гуманітарної катастрофи»

18 листопада «журналіст» онлайн-видання «Московский комсомолец» опублікував матеріал із посиланням на пропагандистське російське видання «РИА Новости». У ньому зазначалося, що, як передають представники окупаційної «адміністрації» міста, «Україна довела Херсон до гуманітарної катастрофи: немає електрики, внаслідок чого немає води та опалення. Також у місті дефіцит продовольчих товарів і ліків».

11 листопада Херсон повернувся під контроль України, де досі тривають роботи по відновленню зруйнованої окупантами при відступі інфраструктури та комунікації міста, а саме: системи енергозабезпечення, газо- і водопостачання. Українські журналіст(-к)и у розмовах із містянами з’ясували, що проблеми з гуманітарними продуктами почались ще в жовтні. Директор Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул вважає, що росіяни вчиняли так цілеспрямовано. На його думку, російська армія хотіла за допомогою паніки серед населення та погіршення умов змусити херсонців евакуюватись на лівий берег. 

В місті тривають ремонтні роботи, розмінування і постачання гуманітарної допомоги. Саме Росія, а не Україна, спричинила гуманітарну катастрофу в Херсоні. 

«Апокаліпсис у темряві: міста України поринули у Середньовіччя, мародери грабують і вбивають на вулицях»

«Комсомольская правда» 25 листопада випустила «ексклюзив» про «апокаліпсис в Україні». Стаття містить історії «українців» з Києва, Львова тощо про «кримінал в Україні»: пограбування квартир, бешкет на вулицях, канали контрабанди між Україною та Польщею. 

Стаття «Комсомольськой правды» більше нагадує збірку байок, а не журналістський матеріал. Жодних посилань, фото, відео або інших доказів, імена нібито українців змінені. Автор зазначає, що планування пограбувань квартир відбуваються в невідомому чаті. Якщо слідкувати за логікою «журналіста», чат має називатись «Чат грабіжників квартир, мародерів і контрабандистів Львів-Варшава», але це лише припущення, бо посилань чи скриншотів немає. Також виникають логічні запитання до змісту статті: якщо навіть такий чат існує, як туди потрапив представник «Комсомольской правды»? Або якщо доступ вільний, як «злочинці» планують свої пограбування на загал? Може, вони свої крадіжки ще й з господарями квартир обговорюють в чаті? 

Отже, розберемось в ситуації. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що в умовах відключення електроенергії було збільшено втричі присутність Національної поліції, автомобільних та піших патрулів, також допомагають і добровольчі формування територіальних громад. Монастирський заявив, що криміногенна ситуація в Україні не погіршилась. Також він зазначив, що кількість пограбувань квартир скоротилась, причинами чого могли стати комендантська година, посилені патрулі, блокпости тощо. А в головах росіян, напевно, залишила свій занадто яскравий слід творчість байкаря Крилова.

«Зеленський відмовився від плану нападу на Крим»

Онлайн-видання «Tsargrad TV» опублікувало «новину» з посиланням на Financial Times про те, що Президент України Зеленський «передумав наступати на Крим». Він нібито зрозумів, що російська армія з півострова не піде, тож відмовився від плану повернути Крим військовим шляхом. «Tsargrad TV» повідомляють, що над заявами про деокупацію Криму «сміються навіть в США, де підштовхують Київ воювати з Росією до останнього українця».

Якщо російське ЗМІ посилається на інтерв’ю Financial Times із Володимиром Зеленським, то тут ми й перевіримо інформацію на правдивість. Президент в ньому нічого не говорить про плани відмовитись від звільнення Криму, він навпаки зазначає, що Україна має деокупувати всі свої території: «Ми маємо повернути всі землі… Якщо ви не можете повернути свою землю повністю, війна просто заморожується. Це питання часу, коли вона відновиться». 

Також Зеленський в інтерв’ю зазначив, що Україна готова розглянути всі невоєнні способи повернення українського Криму.

«На касці українського бойовика нацистський напис “Jedem das Seine”»

Російські сайти поширюють фото українських військових з «нацистським написом на шоломі». Фразу «Jedem das Seine» (укр. «Кожному своє») використовували нацисти під час Другої світової війни — напис був над входом в концентраційний табір «Бухенвальд». В сучасній Німеччині фраза асоціюється з насильством. 

Річ у тім, що фотографія українських військових відредагована: на оригінальній світлині нацистського напису немає. Фото опублікував 24-го березня відомий український гурт «Антитіла» у своєму інстаграмі, який у перші дні повномасштабного вторгнення приєднався до територіальної оборони. Українці одразу впізнали музикантів, а російським «майстрам фотошопу» не допомогло навіть віддзеркалення світлини. 

Настя Шевченко

Хочу щось сказати