Грамота і чай як рішення професійної захворюваності мешканців Шахтарська. Рецепт від окупаційної влади «ДНР»

Професійна захворюваність, чай замість стаціонарного пункту обігріву і відсутність води. На які труднощі натрапляють містяни окупованого Шахтарська та хто стоїть за його адмініструванням?

З квітня 2014 року Шахтарськ контролюється самопроголошеною «Донецькою народною республікою». Невелике місто, що спеціалізується на вугледобуванні, перетворилося на руїни. Через те, що Шахтарськ розташований у Горлівському районі Донецької області, неподалік від кордону з Росією, він суттєво  потерпає від російських атак. Наші хактивісти дістали документи, що дозволяють подивитися на життєплин у Шахтарська на сьогодні.

Перший документ, що привернув нашу увагу — протокол апаратної наради з керівниками підприємств, організацій та установ міста за 22 червня 2021 року. В ньому йдеться про нараду, в ході якої порушили  питання професійної захворюваності в місті та перерахунку пенсійних виплат. Шість із шести доручень, що містяться у протоколі, наполягають на усуненні проблеми професійної захворюваності. Наприклад, продовження аналізу кількості та причин професійної захворюваності на території, підконтрольній квазіадміністрації міста Шахтарська. Окрім того, зазначається необхідність вжити заходи для забезпечення повного укомплектування засобами захисту робітників. Три пункти стосуються відповідального ставлення до медичних оглядів працівників. Наостанок – доручення керівникам усіх установ міста прослухати інформацію щодо професійної захворюваності. 

protokol-10_watermark_compressed

Задокументований стан справ висвітлює негативні фактори, що здоров’я громадянам не додають. У листі на ім’я міністра труда та соціальної політики «ДНР» повідомляється про проведення необхідних заходів із підготовки до праці в осінньо-зимовий період і попередження коронавірусної інфекції. А саме, замість стаціонарного пункту обігріву, створення якого, згідно з документом, неможливе, за необхідності громадянам надається чай і гаряче харчування. Також зазначається графік роботи місця видачі гарячого, але вихідні дні до розкладу не входять. 

skanyrovat1_watermark_compressed

Несприятливий вплив на здоров’я містян може мати вода, що (не) подається шахтарськими водоканалами. Телефонограма за 11 червня 2021 року містить інформацію про продовження ремонтних робіт трансформатора. З цієї причини зазначається, що може бути повне припинення подачі води в місто. Окремим абзацом винесено прохання бути готовими до аварійного припинення водопостачання та вжиття заходів із запобігання нещасних випадків. 

144_watermark_compressed

Про затримання подачі води споживачам повідомляє ще одна телефонограма. Наголошується, що про закінчення робіт буде повідомлено додатково. А поки що графік подачі води складає три години на день. 

telefonogramma-62_watermark_compressed

У порядку денному за 17 серпня 2021 року йдеться про підготовки територій міста і селищ до святкування Дня міста і Дня Шахтаря. Начальник загального відділу адміністрації Шахтарська зазначає, що до проведення культурно-масових заходів все готово. Інформація з приводу кількості очікуваних гостей не надається, попри зафіксованій проблемі захворюваності громадян двома місяцями раніше.

povestka-17.08.2021_watermark_compressed

Ми натрапили на довгий перелік грамот «ДНР», якими адміністрація Шахтарська нагороджує мешканців за високу професійність і активну участь у житті міста. Декілька екземплярів наведені нижче. 

gramota-2020-1_watermark_compressed

gramota-2020-2_watermark_compressed

gramota-2020-3_watermark_compressed

Додаємо контактні дані керівницького складу і посадових осіб окупаційної адміністрації Шахтарська. 

telmanovo_watermark_compressed

harczыzsk_watermark_compressed

Як ведеться на окупованих Росією територіях, замість розв’язання проблем, що реально існують у містян, робиться тільки видимість їх дослідження. Окремо розглянуті документи свідчать про безлад і неорганізовану роботу в Шахтарську. Однак культурно-просвітницькі програми не скасовуються. Вони, як і вода, подаються за розкладом. Щоправда, значно частіше, аніж три години на день. Громадяни, що роблять «найбільший внесок» і відрізняються «високим професіоналізмом», вшановуються грамотою. Це принципи роботи окупаційної адміністрації Шахтарська, імена членів якої зібрані в наведених документах. 

Василь Волошко

Хочу щось сказати