Націоналісти, найманці та релоканти. Як Росія намагається дискредитувати українців, іноземців і росіян

Інформаційна політика Росії зосереджена на викривленні фактів, приховуванні правди та поширенні дезінформації, але «перлиною» їхньої пропаганди є дискредитація ворогів «системи». Як Росія намагається дискредитувати українців, іноземців та навіть співвітчизників?

«Київський режим»

«Київський режим» часто згадують Президент Росії Владімір Путін, його прессекретар Дмітрій Пєсков та всі російські пропагандистські ЗМІ. Вони неодноразово зазначали, що Росія веде війну «не з українським народом, а з “київським режимом”», тобто українською владою, яка «підкоряється наказам колективного Заходу».

Цей наратив використовують як спосіб принизити Україну, показати, що вона не може протистояти такому «сильному» супротивнику, тож війна точиться між Росією та Сполученими Штатами Америки, а Україна — лише «пішка Заходу». Також таким чином росіяни намагаються зняти з себе відповідальність за скоєні воєнні злочини й виправдати повномасштабне вторгнення, адже легше звинувачувати «колективний Захід» у війні, аніж визнати власну вину.

«Іноземні найманці»

На початку повномасштабного вторгнення в Україні був створений Інтернаціональний батальйон, в складі якого зараз воюють добровольці з 55 країн. Іноземці їдуть, щоб протистояти російським військам на полі бою і захищати українців, а це не влаштовує інших «захисників з-за порєбріка».

Фейки про «іноземних найманців» Росія запускає, щоб демонізувати українську владу, яка нібито «вербує» на війну іноземців, в очах свого населення і світової спільноти. Громадяни інших країн добровільно їдуть в Україну не заради вигоди, а заради захисту громадян країни. Також, на відміну від найманців, іноземні легіонери вступають на службу до Збройних Сил України та підпорядковуються їхньому командуванню.

«Українські бойовики, націоналісти й озброєні угрупування»

ЗСУ опинились «під дулом» російської пропаганди мало не першими. Націоналісти, озброєні угрупування, бойовики — всі ці назви Російська Федерація пропонує використовувати своїм ЗМІ в матеріалах. Все це для того, щоб висвітлити українських військових як терористів, незаконні угруповання, злочинців, а не офіційну армію України.

Невіддільними елементами російської пропаганди є фейки про те, що ЗСУ вбивають українців, прикриваються мирним населенням при відступі й катують полонених. Їх Росія активно просуває на окупованих територіях ще з 2014 року. Росіяни таким чином демонізують Збройні Сили України, намагаються перекласти на них відповідальність за скоєні Росією воєнні злочини в Україні й виправдати повномасштабне вторгнення перед своїм населенням і світом.

«Рєлоканти, пєрєждуни, убєжанти»

Як з’ясувалось, росіяни намагаються дискредитувати не лише українців та іноземців, а й співвітчизників. Після повномасштабного вторгнення деякі громадяни Російської Федерації висловились проти «спеціальної воєнної операції» і виїхали в інші країни. У російських методичках, які 8 листопада оприлюднило Головне управління розвідки Міністерства оборони України, з’явились особливі правила щодо росіян, які покинули країну: тепер у ЗМІ їх треба позначати «іронічними найменуваннями», уникати конотацій, що натякають на їхній виїзд не за своєю волею та/або обмеження в громадянських правах.

Цей елемент дискредитації направлений на росіян всередині країни. Росія таким чином намагається показати, що виступи проти «спеціальної воєнної операції» — прояв слабкості й ненависті до батьківщини.

Варто пам’ятати, що громадяни Росії, які виїхали за межі країни просувають наратив про «хороших росіян», а це ІПСО, яке працює на українців та іноземців. Такі росіяни закликають світ зняти санкції Російської Федерації, адже «прості громадяни ні в чому не винні, війну почав Путін». Не Путін ґвалтує і вбиває українців та українок, а росіяни.

Російські інформаційно-психологічні операції іноді викликають сміх через їхню абсурдність, але знецінювати сили ворога означає не бути готовим до наступної «атаки». Читайте перевірені ЗМІ.

Настя Шевченко

Хочу щось сказати