На росії у бізнесу ростуть податкові борги перед бюджетом

Рецесія, що набирає обертів, в російській економіці вдарила по можливості компаній платити податки. Обсяг простроченої заборгованості організацій перед бюджетом з початку війни проти України зріс на 66%. Про це свідчить статистика Росстату.

На кінець квітня компанії не сплатили податки до бюджетів усіх рівнів на суму 71,3 млрд рублів – рекордна сума з 2012 року. Порівняно з кінцем січня вона збільшилася на 28,6 млрд. рублів

Пік невиплат припав на березень, коли по економіці вдарила перша хвиля санкцій. Тільки за перший місяць війни російський бюджет недоотримав 69,1 млрд. рублів. У квітні ця сума збільшилась ще на 1,8 млрд. доларів.

Проблеми з податками виникли у видобувних сировину компаній, насамперед нафтогазових: їхні борги перед бюджетом за березень і квітень зросли в 5 разів – з 4,3 до 20,1 млрд рублів. Борги нафтопереробників потроїлися (1 млрд. рублів проти 0,3 млрд.), виробників ліків зросли вдвічі – з 0,3 до 0,7 млрд. рублів. Податкові прострочення у сільському господарстві стали більшими на 20% і досягли 1,2 млрд рублів.

Автопром, де виробництво впало на 97% і 18 з 20 заводів призупинили виробництво, поки що з бюджетом розраховується вчасно, але накопичує борги перед банками: обсяг простроченої заборгованості за кредитами у автовиробників за квітень злетів у 18 разів, до 56,3 млрд рублів.

Сукупний борг бізнесу перед державою, включаючи платежі до Пенсійного фонду, фонду ЗМС та фонду соцстрахування, досягли 101,9 млрд рублів (+26% з лютого місяця).

Нагадаємо, Мінфін в травні засекретив детальну статистику щодо доходів федерального бюджету, проте останні доступні дані за квітень показали обвальне зниження зборів ПДВ.

Надходження ключового податку, який закладено у вартість кожного товару, що продається і забезпечує кожен п’ятий рубль податкової виручки уряду, впали на 54% у річному вираженні, до 191,9 млрд рублів.

Суттєве зменшення прибуткової частини бюджету свідчить, що в економіці росії почалося зниження економічної активності.

Хочу щось сказати