Безготівкові розрахунки стають недоступними для росіян

Французька компанія Thales Group, яка забезпечувала захист платежів та перевірку PIN-кодів на картах для 20 російських банків, оголосила про припинення роботи на ринку рф.

Компанія постачала на росію апаратні модулі безпеки (hardware security module, HSM) payShield 9000, які забезпечують у банкоматах безпеку таких операцій, як перевірка ПІН-кодів, платіжні транзакції, випуск платіжних карток, а також управління ключами шифрування. З його допомогою здійснюється понад 80% світового обсягу трансакцій платіжними картками.

Представники банківської системи запевняють росіян, що вихід Thales з росії великих проблем не створить, оскільки доки її пристрої працюватимуть, банки встигнуть перейти на російські аналоги. Російські експерти вважають, що цей процес займе щонайменше від 9 місяців.

У свою чергу заступник генерального директора компанії «Інфотекс» Дмитро Гусєв попередив про можливі проблеми через припинення компанією Thales надавати послуги на росії, оскільки є ймовірність припинення працездатності HSM-модулів при черговому оновленні програмного забезпечення.

Він повідомив, що банки працюють над тим, щоб не допустити такої ситуації. Але якщо це все ж таки відбудеться, то існують ризики зупинки роботи всієї процесингової системи банків, оскільки HSM-модулі використовуються у всіх операціях з банківськими картками, «від прив’язки картки до конкретної фізособи до верифікації всіх операцій з рахунком банківської картки: поповнення, зняття та т. д.».

Нагадаємо, що банківські термінали через відсутність можливості оновити програмне забезпечення відмовляються приймати нову сторублеву банкноту введену Центробанком рф в обіг 1 липня.

У зв’язку з виходом Thales та інших західних компаній з російського фінансового сектора громадянам росії найближчим часом стануть недоступні безготівкові розрахунки. Забезпечити безпеку банківських операцій російське імпортозаміщене програмне забезпечення не зможе.

Хочу щось сказати