Роль Мадридського саміту НАТО для стримування російської загрози

Наразі в столиці Іспанії місті Мадрид триває саміт Північно-Атлантичного альянсу (НАТО), на якому має бути ухвалена нова Стратегічна концепція НАТО, як дороговказ для подальшого розвитку Альянсу.

Головна теза саміту – росія є головною та прямою загрозою міжнародній безпеці, що повинно бути визнано на рівні Стратегічної концепції та об’єднати всіх членів альянсу у прагненні зупинити країну-агресора поки ця загроза не поширилась на інші країни Європи.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну безпековий ландшафт Європи і світу змінився докорінно і нині вимагає від демократичної спільноти нових інструментів та значно більших ресурсів для забезпечення обороноздатності та стабільності.

В Альянс прямують нові країни, які прагнуть забезпечити мир та стабільність у своїх країнах, наприклад, такі як Швеція та Фінляндія, адже під впливом російської агресії НАТО набуває нової актуальності для досі нейтральних країн.

Росія та залежна від неї білорусь розпочали найкровопролитнішу війну в Європі з часів Другої світової війни та створили безпрецедентну в двадцять першому столітті загрозу для НАТО на Балтиці, а войовничі заяви москви про Сувальський коридор необхідно сприймати як військову загрозу.

В Конституції України закріплений стратегічний курс на євроатлантичну інтеграцію і наша країна розраховує на успіхи в цій справі, аналогічні з успіхами з набуттям статусу країни-кандидата в члени ЄС.

Крім того саміт НАТО в Мадриді є символічним для України, адже саме 25 років тому і теж в Мадриді на тодішньому саміті Альянсу було підписано основоположну Хартію про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Після 24 лютого для України залишився тільки один шлях – це вступ до великої та міцної безпекової родини НАТО та перемога над російським агресором!    

Хочу щось сказати