Залізнична Інфраструктура під Російським Контролем: Що Планує Кремль?

Команда KibOrg отримала доступ до ексклюзивних документів з Міністерства транспорту Російської Федерації, а також до Плану розвитку залізниці на окупованих територіях. Документи розкривають стратегічні плани Росії щодо залізничної інфраструктури в окупації.

Загальний стан залізниць в окупації

У листі заступника Мінтрансу РФ Василя Десяткова йдеться про розгляд Проєкту програми з розвитку залізничної галузі на «нових суб’єктах». Команда KibOrg проаналізувала повний Проєкт програми розвитку залізничної галузі, а також пояснювальну записку до нього. Переглянути використані в статті матеріали можна за посиланням.

Свою «залізницю» терористи так званих «ДНР» та «ЛНР» створили ще у 2015 році. Після окупації значної частини територій Запорізької та Херсонської областей, у цих регіонах також були створені свої «залізниці».

Оскільки Донецька та Луганська «залізниці» вже існують давно і мають безпосередній кордон з Росією, це створює можливість легшої інтеграції їх з системою залізниць Росії. Зокрема, це стало можливим після створення у 2019 році так званого трансграничного концерну «Железные дороги Донбасса», до якого увійшли обидва підприємства.

pryl-1-01-5162-–-kopiya

Мелітопольську «залізницю», принаймні на момент створення Плану, не можна було інтегрувати до Донецької та Луганської через відсутність руху на дільниці «Донецьк-Волноваха». Однак росіяни відзначають її потенціал, що з часом дозволить вивозити зерно та метали з області. Більшість же майнового комплексу так званої «Херсонської залізної дороги» знаходиться на правому березі Дніпра, що унеможливлює його інвентаризацію.

29 травня 2023 року окупанти створили державне підприємство «Железные дороги Новороссии», яке має на меті об’єднати усі чотири залізниці, а також концерн «Железные дороги Донбасса». Очікується, що до кінця 2024 року буде запущено маршрут, що сполучить Ростов-на-Дону з Кримом через материкову частину України. Цей маршрут контролюють «Железные дороги Новороссии».

Окремої уваги заслуговує зарплатня залізничників в окупації. Так, у березні 2023 року середня заробітна плата працівника «залізниці» в окупованих Донеччині та Луганщині коливалася між 22 та майже 25 тисячами рублів, що у перерахунку на той момент становило близько 300 долларів. Росіяни визнають, що ці показники є не те що найменшими у регіоні, але й у галузі загалом. Залізничники на окупованій території Херсонщини та Запоріжжя отримували нібито майже вдвічі більше, а саме 40.900 рублів на місяць.

Фіксована статистика на 2022 рік

Анексованим регіонам України Росія передбачала функцію сировинного придатку. У документі Проєкту наведено дані щодо завантаження різних товарів у 2022 році.

Так, згідно з інформацією окупантів, на територію Російської Федерації сумарно було вивезено 13.9 мільйонів тонн (205 тисяч вагонів)товарів, зокрема чорних металів, вугілля та коксу. Переважно з окупованих територій Донеччини та Луганщини. Ще нібито всього 456 тисяч тонн зерна, з яких 302 тисячі на територію окупованого Криму.

З території Донеччини за 2022 рік було вивезено 8.2 млн. тонн товарів. Найбільше всього вугілля, а саме 4.2 млн. тонн. На другому місці чорні метали — 1.8 млн. тонн. Решта припадає на кокс, флюси та інші товари.

Читайте також: Вугілля Донбасу: квиток в один кінець

На Луганщині завантаження товарів склало 5.6 млн. тонн, серед яких: 3.9 млн. тонн вугілля, 1.3 млн. тонн чорних металів і залишок — кокс, зерно та інші товари.

Завантаження в окупованій Запорізькій області та Херсонщині у 2022 році сумарно склало трохи більше 450 тисяч тонн. Переважно зерна. З Херсонщини ж залізницею було вивезено нібито тільки 36 тисяч тонн.

«Херсонська зернова компанія» або 21 вагон розбрату

У другому розділі Проєкту, присвяченому поточному стану кожної з чотирьох залізниць, а також об’ємам перевозок, окупанти приділяють особливу увагу 21 вагону-хоперу, якими керує ДУП «Херсонська залізна дорога». Команді KibOrg вдалося дізнатися деякі подробиці щодо вагонів, якими росіяни користуються при вивезенні українського зерна.

«Директором» так званого ДУП «Херсонська зернова компанія» є Узун Стельян. У пропагандистському сюжеті, опублікованому на сайті так званої «адміністрації» Херсона від 29 квітня 2023 року, один зі співробітників «міністерства сільського господарства» заявив, що «ХЗК» продала українського зерна на 1,2 мільярди рублів.

У тих же пропагандистських сюжетах зустрічаються репортажі з Братолюбівського елеватору, яким керує Узун. Цей елеватор закуповував продукцію у населення ще з серпня 2022.

У вересні 2023 «ХЗК» серед іншого забажала отримати у свою власність ті самі 21 вагон-зерновоз. У своєму клопотанні Узун відзначає, що підприємство заключило контракт з російською ТОВ «Кубань-Форвард», однак, зважаючи на брак рухомого складу, умови договору постійно порушувалися.

Компанія «Кубань-Форвард» вже відома в Україні. У вересні 2022 року Офіс генерального прокурора повідомив про підозру громадянину України та двом громадянам РФ в організації діяльності зернової компанії в окупованій Запорізькій області та постачанню краденого зерна державі-агресору. Однією з двох російських компаній, які купували зерно, була «Кубань-Форвард».

Для поновлення відгрузки зерна було ухвалено рішення про використання для цих потреб інвентарних вагонів, що належать «ХЗД». Однак і тут з’явилися нові перепони. Після відвантаження 21 вагону у лютому 2023 року «залізниця» виставила ціну за перевозку на суму понад 1.8 мільйона рублів.

Олександр Балишев

Як зазначає Узун, згідно з «рішенням» окупаційного «уряду», обидві компанії можуть використовувати у своїй господарській діяльності майно, що належить Херсонській області. Тому у зв’язку з високою ціною користування вагонами, Узун вирішив їх привласнити.

Через місяць після цього «в.о. міністра транспорту та розвитку транспортної інфраструктури» Олександр Балишев підтвердив передачу «ХЗК» 21 вагону та попросив гауляйтера окупованої Херсонщини Сальдо закріпити майно без проведення «процедури державної реєстрації».

У цьому ж листі йдеться про точну кількість майна, яким тоді незаконно володіла «ХЗД». А саме: 1250 об’єктів нерухомості, 67 одиниць транспорту, 606 вагонів та 13 одиниць рухомого складу. На той момент було підготовлено та передано «міністерству майнових та земельних відносин» окупованої Херсонщини 271 декларацію нерухомого майна, а процедура передачі хоперів «зерновій компанії» могла б продовжитися до кінця 2023 року.

Однак епопея з 21 вагоном не була б довершеною, якби окупанти одразу визначилися з тим, як більш ефективно грабувати Херсонщину. Справа у тому, що «залізна дорога» була проти передачі хопер-зерновозів. Певно, тому що напередодні нібито відремонтувала їх за власний рахунок.

Якщо станом на лютий «ХЗК» відвантажили 21 вагон сільськогосподарської продукції, то вже через місяць «ХЗД» перевезла 61 вагон зерна. Отже, якщо у 2022 році херсонська «залізниця» перевезла нібито тільки 36 тисяч тонн, то у 2023 році окупантам вдалося збільшити показники з вивезень.

Плани окупантів до 2030 року

Основним драйвером зростання товарообміну окупанти вбачають збільшення видобутку вугілля на Донбасі. Якщо завантаження на окупованих залізницях у 2022 році сумарно склало 14.3 млн. тонн, то у 2030, за оцінками з документу, росіяни хочуть досягти 55.5 млн. тонн, тобто майже в 4 рази більше.

Так, в структурі завантаження на донецьку «залізницю» припадає понад 50 відсотків вугільних вантажів, а також 20 відсотків металів. До 2030 року окупанти розраховують завантажувати близько 7.4 млн. тонн вугілля щороку.

Понад 60 відсотків вугільних вантажів припадає на луганську «залізницю», ще 30 на метали та 5 на зерно.

Прогнози щодо завантаження товарів на територіях, що були окуповані у 2022 році ще більш амбітні. Росіяни відзначають, що особливістю Запорізького регіону є значний потенціал у частині зародження експортних та імпортних вантажопотоків руди, зерна та забезпечення транзитних вантажоперевезень вугілля.

Якщо у 2023 році залізницею було вивезено 600 тисяч тонн зерна, до 2030 року цей показник хочуть збільшити до майже 5.5 млн. тонн. Передбачають також збільшення показників для рудних вантажів, що складатимуть близько 50 відсотків від загальних перевозок.

Лівобережжя Херсонщини окупанти розглядають в основному для вивезення зерна, а також інертних вантажів. До 2030 року передбачено щорічне вивезення 1.2 млн. тонн на рік. Це складатиме понад 60 відсотків від загального завантаження товарів на Херсонщині.

У структурі вантажопотоків експортні перевезення через порти Азово-Чорноморського басейну в обсягах до 30 відсотків від загального навантаження формуватимуть вугілля, чорні метали і зерно. «Внутрішньо російський» транзит окупованою територією формуватиме вантажообіг у напрямку кримської залізниці з орієнтовною оцінкою до 20 відсотків.

Подібні показники навряд можна буде досягнути за умови активних бойових дій, а також диверсій безпосередньо в окупації. Очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що залізниця може бути проблемою, однак вважає, що Україна «з цим справиться».


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати