Новопсков під окупацією: пікети на підтримку терористів і викрадення зерна

Новопсков — селище міського типу Старобільського району Луганської області, яке було окуповане Росією наприкінці лютого 2022 року. Команда KibOrg News проаналізувала діяльність колаборантської «адміністрації».

На початку повномасштабного вторгнення місцеве населення виходило на патріотичні мітинги проти окупації. Востаннє такий було проведено 5 березня. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіяни застосували вогнепальну зброю проти жителів, в результаті чого 3 людини отримали поранення. Селище вже не вперше потерпає від геноциду — у 1932-1933 роках тут загинули люди від рук уряду СРСР, кількість встановлених жертв — 102 особи. Попри трагедії, деякі жителі Новопскова зрадили Україну і почали співпрацювати з окупантами.

Зліва направо: Соловйов В. Б. колишній прокурор; невідома особа; Гречана Т. М. — секретарка сільради; Кайдалова В.В. — виконувачка обов’язків голови райадміністрації; невідома особа; Нестеренко А. В. — член ради ветеранів Новопскова

Окупаційною адміністрацією Новопскова керує колаборантка Кайдалова Вікторія Вікторівна. Вона, як і низка жителів селища, підтримала дії Російської Федерації. Кайдалова підписувала документи на передачу під владу окупантів будівель Новопскова, як наприклад будинок культури й гуртожиток.

budivli

Окупанти використовують медичні установи Новопскова та інших селищ як шпиталі для поранених військових. Як зазначено у звіті колаборантів, більшість завідувачів лікарень, амбулаторій та пунктів лояльні до «нової влади».

medzaklady-1

Крім того, військові Російської Федерації вилучають у місцевого населення та підприємств тимчасово окупованих територій транспортні засоби нібито на потреби «спеціальної військової операції». 

avto

У документі від 18 липня 2022 року окупанти зазначають, що збираються «експортувати врожай зерна за 2021 рік», тобто пшеницю, соняшник тощо з окупованих районів Луганської області, а саме: Марківського (ліквідований у 2020 році шляхом включення до Старобільського району), Біловодського (ліквідований у 2020 році шляхом включення до Старобільського району), Новопсковського (ліквідований у 2020 році шляхом включення до Старобільського району), Старобільського, Міловського (ліквідований у 2020 році шляхом включення до Старобільського району), Сватівського, Троїцького (ліквідований у 2020 році шляхом включення до Сватівського району).  

zerno

Пікети на підтримку терористів

Наприкінці вересня 2022 року на тимчасово окупованих територіях України росіяни й колаборанти проводили нелегітимні референдуми про приєднання до Російської Федерації. Для того, щоб залучитись підтримкою населення, вони призначили відповідальних за проведення пікетів у містах, які мали знайти волонтерів та агітувати жителів проголосувати «за». 

Для «пікетників» росіяни створили пам’ятку, в якій вказані лозунги для «підвищення лояльності населення до референдуму», а саме: «Захід завжди розглядатиме наші землі, як військовий плацдарм. Тільки з сильною світовою державою, такою як Росія, ми можемо почуватися в безпеці!», «Україні та Заходу потрібні наші території. Росії – важливі МИ, люди!», «Україна зробить усе, щоб зірвати референдум. Але ми вже ухвалили своє рішення. Ми довго йшли до цього моменту: страждали, терпіли, втрачали близьких. Ми доведемо розпочате до кінця.  “Це наш останній та рішучий бій”. Тільки зараз. Другого шансу може не бути!», «Ми єдиний народ. У нас одна доля!». 

pikety

Попри велику кількість колаборантів і колаборанток, Новопсков чекає на Збройні Сили України, про що свідчать численні мітинги на початку повномасштабного вторгнення. 

Використані в статті документи можна завантажити за посиланням.


KibOrg News — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян і колаборантів в Україні, викриваємо діяльність сепаратистів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Twitter

Настя Шевченко

Хочу щось сказати