Мовчання, бездіяльність, сліпа віра в раціональні дії свого уряду — це співучасть

Україна працює над новими санкціями проти росії та над тим, щоб «простимулювати» громадян держави-терориста відчути свою частину відповідальності за «спецоперацію».

Про це 14 серпня у вечірньому відеозверненні сказав Президент України Володимир Зеленський.

За словами Зеленського, дискусія про візові обмеження у Європі для власників російських паспортів щодня розширюється і до неї приєднуються нові країни.

«Якщо у вас громадянство росії і ви мовчите, значить, ви не боретесь, а значить, цим ви підтримуєте. І хоч би де ви перебували, чи на території росії, чи за кордоном, ваш голос повинен звучати на підтримку України, а значить, проти цієї війни», — додав він.

В Естонії та Фінляндії першими офіційно закликали країни ЄС не видавати росіянам туристичні візи. Прем’єр-міністерки країн вважають неправильним, що росіяни їдуть у відпустки до Європи, поки рф веде агресивну війну проти України.

Менше з тим, у Єврокомісії раніше заявляли, що заборона щодо віз росіянам не відповідає їхній візовій політиці. Ідею про заборону на в’їзд росіян до ЄС не підтримав і канцлер Німеччини Олаф Шольц: він вважає, що «це війна путіна».

заборона видавати громадянам росії шенгенські візи – росіян відреагували на це у соцмережах

Міністерство закордонних справ Польщі також оголосило, що воно приєднується до Фінляндії, Естонії, Латвії та Данії у спробі запровадити загальноєвропейську заборону на видачу туристичних віз для росіян. Водночас Латвія має намір переглянути вже видані візи та посвідки на проживання громадян росії, які підтримують війну.

Хоча мова наразі ведеться лише про туристичні візи (короткотерміновий шенген), та ряд аналітичних центрів й авторитетних медіа на диво синхронно розродився матеріалами про те, чому повна ізоляція Росії — погана ідея, від реалізації якої противники рф лише програють.

Тотальна заборона зіграла б на руку путіну. Майже кожен противник режиму, який все ще перебуває в росії, є фігурантом кримінальної справи за звинуваченням у неправдивих заявах про російську армію і всім загрожує тривалий термін ув’язнення. Навряд чи реально припустити, що ті, хто замкнений всередині росії без надії на втечу, активно боротимуться проти путіна.

Більше того, такі санкції не мають практичного ефекту для тих, хто підтримує війну. За статистичними даними, переважна більшість росіян не виїжджають за кордон. Станом на 2022 рік лише 30% росіян мають закордонний паспорт, а 76% ніколи не були за кордоном. За даними туроператорів, росіяни, які виїжджають за кордон, переважно прямують до Туреччини, Єгипту або сусідніх країн, які навряд чи запровадять візові заборони.

Саме ті, хто ніколи не був на Заході, складають кістяк підтримки війни, і заборона на шенгенські візи їх ніяк не торкнеться. Навпаки, до Європи їде меншість найпрогресивніших росіян.

Російська підтримка путінського режиму має конформістський характер. Таким чином, опинившись замкненими в росії, навіть люди, які раніше не бажали працювати на режим, могли почати це робити. Сюди увійшли талановиті інженери, вчені, журналісти та багато інших росіян, які за інших обставин могли виїхати. Це дало б режиму серйозний інтелектуальний ресурс.

Є й інші ризики, не в останню чергу, пов’язані з тим, що росіяни, які вже перебувають за кордоном, відчують зміну настроїв і вирушать додому або можуть замовкнути.

Ми повинні розглядати російську діаспору як ресурс, як паростки нової та відкритої демократії, а не як загрозу чи продовження путіна. Навіщо втрачати свої знання, таланти та досвід?

Цілком розумна і навіть хороша ідея запровадити візові обмеження. Але це має бути ретельно вивірено, щоб, з одного боку, завдати максимальної шкоди людям, які підтримують путіна та беруть участь у його злочинах, а з іншого боку – відстоювати наші принципи, позбавляючи агресора додаткового ресурсу.

Хочу щось сказати