РапопортLeaks3. Як влада в РФ мобілізує на голосування: інструменти внутрішньої кремлівської кухні

Українські хактивісти продовжують викладати документи з дампу пошти Бориса Рапопорта, топового кремлівського чиновника, який працював з Сурковим та Кирієнком. Матеріал охоплює період 16.01.2020-15.03.2020, в який кремлівські політтехнологи працювали над організацією голосування щодо змін у конституцію, які надають можливість залишитися при владі нинішньому президенту.

 

Явка

Вже на наступний день після проголошення послання Путіна в дампі у Рапопорта стурбовані явкою населення на задумане владою дійство – голосування щодо змін до конституції. Політтехнологи оцінюють реальну явку на рівні 25% і розробляють різні способи як все ж таки загнати населення на виборчі дільниці. До речі, багато з цих способів містять тиск на виборця, наприклад: 

Создать дополнительные участки для голосования на крупных предприятиях, в ВУЗах, на вокзалах и в аэропортах, в поездах дальнего следования, торговых центрах.          

Расширить возможности проведения голосования на дому. Для этого:

Увеличить количество переносных урн для голосования по сравнению с предусмотренным «Законом об основных гарантиях избирательных прав граждан…» до 6-10 в зависимости от численности избирателей.

Ввести в комиссии «волонтёров» с правом осуществления обхода квартир для осуществления голосования по месту жительства. Обеспечить УИК дополнительным транспортом, внеся это в смету бюджетных расходов на организацию опроса.

Не ограничиваться заявительным принципом при организации голосования на дому. Силами МФЦ провести обзвон граждан для выяснения желающих проголосовать на дому, сформировать списки и передать их в УИК для организации голосования на дому.

Реализовать проект «мягкой» корпоративной, производственной и административной мобилизации без агитации по голосованию «ЗА» по аналогии с президентской избирательной кампанией 2018 года.

Фактором мобілізації є питання, з яких в суспільстві відсутня єдина точка зору, існують радикально протилежні погляди. Тому технологи знов пропонують витягнути на світ труп Леніна. Не для того, щоб вирішити цю проблему і прибрати труп з головної площі країни, а для того, щоб підбурити частину суспільства, для кого це має значення, неважливо за вони чи проти, аби прийшли і заодно проголосували щодо конституції.

 

В текстах наших публікацій викладені тільки фрагменти документів, з оригіналами та листами, в яких вони були знайдені, можна познайомитися в архіві [Явка]

 

Розробка ідеологічних напрямів 

Розробляється проєкт пошуку ідеологічних напрямів, які здатні об’єднати населення для безпроблемного голосування.

Ви не подумайте, що наша спільнота “Кіб.Орг” проти науки і засуджує проведення досліджень. Звісно ні, ми самі займаємось дослідженнями злочинів росії проти України та методів інформаційної протидії ворожим впливам. Однак кремлівська влада всі ці дослідження, представлені в дампі Рапопорта, замовляє не для того, щоб знайти шляхи розвитку російського суспільства чи зробити російську державу більш демократичною, всі ці рухи задля пошуку способів як обманути населення, щоб воно вийшло з домівок і намалювало галочку у відповідному місці бюлетеню. А значить у нас виникають питання до мети цих досліджень, і фальшива псевдомета фактично робить цю діяльність псевдонаукою. Ай справді, про що можна запитувати названих тут патріотами Соловйова, Кургіняна, Прилепіна, Проханова? Всі вони брали участь у міжнародній агресії проти нашої держави, сподіваємось, що оцінку їх діяльності ще має надати справедливий суд.

В дампі Рапопорта є перелік аналітичних центрів, припускаємо, що їх планують залучити для пошуку тих самих псевдоідеологічних напрямів та, головне, донесення потрібних ідей прямо в мізки громадянам через телевізор та інші тотальні засоби масової дезінформації.

Політтехнологи прописують інтерпретації того, що їм потрібно вкласти в голови населенню.

В статті ми публікуємо лише фрагменти документів, повністю ці та інші документи містяться в архіві [Розробка ідеологічних напрямів]

 

Заголовки

Важливий елемент інформаційної кампанії – це заголовки та слогани, вмілі маніпулятори через них навіть можуть змінити зміст повідомлення на протилежний. Крім того, далі заголовка не читає велика частина споживачів інформації, тому кремлівськими політтехнологами заголовкам приділено велику увагу. 

Спочатку створюється документ, куди збирають всі ідеї, публікуємо фрагмент.

Потім вже розробляється більш детальний план, який представлено як конфіденційний документ, тут вже є і цільові аудиторії.

Потім розроблений проєкт заголовків віддають соціологам, які їх тестують.

Ми можемо побачити і результати соціологічного дослідження.

Після тестування робочий документ коректується. В архіві ми виклали все разом з електронними листами, в яких вони були знайдені [Заголовки]

 

Тези

Одним з інструментів інформаційної війни є тези, в дампі Рапопорта ми бачимо як ретельно прописують тези до різних ситуацій. Зокрема, і для підбурення населення задля голосування щодо внесення змін в конституцію пишуться тези. Цей робочий документ потрібен для проведення тестування, щоб визначити які саме формулювання викликають реакції людей. Також припускаємо, що це робочі документи для т.зв. “експертів” чи інфлюенсерів, через яких кремлівські трактовки мають заходити населенню. Ми повторюємо той термін, який використовується в дампі – експерти, хоч самі категорично проти цього. Експерти в чому? В маніпуляціях, вмінні переконливо говорити і вбивати в голови людей потрібні владі меседжі? Важко таких людей назвати експертами, фахівцями, в нас це викликає протест. Але ми вимушені дотримуватися стилістики та термінології вихідного матеріалу – документів з пошти заступника начальника управління президента щодо забезпечення діяльності держради РФ Бориса Рапопорта. 

Оригінали документів можете подивитися в архіві [Тези]

 

Таргетування

Таргетинг – важливий інструмент проведення інформаційних кампаній, цільова аудиторія поділяється на групи, на які організовується ефективний вплив. Реалізацію цього прийому ми постійно бачимо в документах дампа Рапопорта.

Більше про таргетинг та цільові групи, на які намагаються вплинути кремлівські політтехнологи, дивіться в архіві [Таргетування]

 

Експертний клуб

Знов ми зустрічаємо такий інструмент інформаційної пропаганди як експерти. При чому свою роль відіграють і ті хто відносить себе до опозиції, для них теж прописані сценарії і ролі, і їх критичні виступи підуть на користь властям, допоможуть мобілізувати населення. 

 

Більше імен експертів ви можете побачити в оригінальних е-мейлах та документах в архіві [Експертний клуб]

 

Агітація

Розробляються системні проєкти мобілізації населення. З цілого ряду прийомів, розписаних політтехнологами, ми хочемо звернути увагу на керованих ворогів, тому що спостерігали деяких громадян України на популярних російських ток-шоу в ролі саме таких керованих ворогів. Тепер з документів дампу Рапопорта ми можемо побачити як плануються такі сценарії, що потім реалізуються соловйовими-скабєєвими.

Політтехнологи розробляють ТЗ для ТВ, тут наводимо як приклад те, що заплановано для групи В.Соловйова (в Чистилищі).

Більше про способи впливу на електорат читайте в архіві [Агітація]

 

Організація голосування

Велике значення для отримання поставленого завдання по результатам голосування (не менше 55-60%) має спосіб його організації. Розглядаються екзотичні види голосування, які б були неприпустимі в будь-якій демократичній країні, але не в росії  – поквартирний обхід старшим по будинку, обзвін тих, хто ще не проголосував, відкриття голосування в великих робочих колективах та торгівельно-розважальних центрах і т.ін.

Більше про організацію голосування можна подивитися в архіві [Організація голосування]

 

Соціологічні дослідження

Весь час підготовки населення до голосування проводять тестування, опитування та інші види соціологічних досліджень.

Обсяг статті не дозволяє представити повністю матеріал, тому тут ми надали лише фрагмент, а значно більше документів соціологічних досліджень дивіться в архіві [Соціологічні дослідження]

Також окремо викладаємо архів листів Макаренка Бориса Ігоровича, завідувача кафедри Центру політичних технологій Вищої школи економіки, який з листопада 2019 проводить для кремлівського управління соціологічні дослідження [Борис Макаренко].

 

Мобілізація

В дампі є розроблена концепція мобілізації населення, 20 документів, в яких прописані не тільки ідеї, але й способи їх реалізації.

Більше про проєкти мобілізації населення дивіться в архіві [Мобілізація]

 

Кошторис 

В дампі пошти Бориса Рапопорта, заступника начальника управління президента щодо забезпечення діяльності держради РФ, є кошториси деяких проєктів, які описані в цьому матеріалі. Так, в листі від 21.02.2020 ми знаходимо кошторис на 288 535 528,00 руб, в якому розписано витрати на PR-продукцію та просування.

В листі від 12.03.2020 передбачені оплачувані виборчі комісії та агітатори за регіонами, на яких розписано 868,5 млн руб.

Документи з кошторисами з дампу Рапопорта знаходяться в архіві [Кошторис]  

 

Отже, на прикладі двомісячної роботи кремлівських технологів, які з середини січня 2020 інтенсивно займались підготовкою населення до участі в голосуванні щодо змін в конституції, ми можемо побачити деякі інструменти російської внутрішньої політики. Нам це має бути теж цікаво, оскільки в умовах інформаційної війни та постійного втручання кремля у внутрішні справи нашої держави можуть бути спроби влаштувати щось подібне і в Україні. 

Хочу щось сказати