У Чехії суд позбавив волі військового, який воював на боці “ДНР”

Суд в чеському місті Пардубіце визнав військовослужбовця Еріка Ешту віновнимв участю в бойових діях на стороні проросійських бойовиків на Донбасі.

Суд 17 квітня засудив його до трьох років позбавлення волі умовно з відстрочкою на чотири роки і позбавив військового звання капрала, передає Depo.Донбас з посиланням на DW.

Відносна м’якість вироку підсудному, обвинуваченому в терористичній діяльності, була викликана тим, що слідство не довело його участь в конкретному теракті.

В обвинувальному висновку говориться, що в 2015 році Ешту отримав транзитну візу в Росію. На початку квітня він вилетів в Ростов-на-Дону, звідки на автобусі дістався до Донецька, де вступив до лав збройних формувань сепаратистів. За даними прокуратури, Ешту чотири тижні охороняв окопи, доглядав за зброєю і безпосередньо брав участь в обстрілі.

Повернувшись на батьківщину, Ешту вирішив вступити на службу в десантні війська, але під час відбору розповів майбутнім колегам, як воював в Україні. Інформація про це дійшла до військової поліції, яка виявила в соціальних мережах фотографії Ешту в Україні, де він позував у військовій формі з автоматом.

Сам чех заявив, що їздив до Донецька в гості і не брав участі в бойових діях. Капрал стверджує, що стріляв з пістолета “в руїнах одного підземелля”, а форму і зброю позичив для фотосесії. Його адвокат має намір оскаржити вирок.

За інформацією чеських ЗМІ, правоохоронці Чехії розслідують ще більш десяти справ про участь громадян країни в бойових діях на сході України.

Посилання на статтю: https://dn.depo.ua/ukr/dn/u-chekhii-sud-pozbaviv-voli-viyskovogo-yakiy-voyuvav-na-botsi-dnr-20190517964042