Від Горлівки до Ростова: як власники Горлівського енергомеху сприяють російській військовій промисловості

Власники Горлівського енергомеханічного заводу, що знаходиться на окупованій території, створили клон свого підприємства у Волгодонську Ростовської області. Згаданий Волгодонський енергомех виконує замовлення для деяких російських підсанкційних підприємств. Наприклад, для Магнітогорського та Новолипецького металургійних комбінатів, що обслуговують військово-промисловий комплекс агресора.  

Протягом багатьох років Донбас був серцем вугільної, металургійної та хімічної промисловостей України. Горлівка, як і багато інших міст на Донеччині, мала значний промисловий потенціал. Горлівський металургійний комбінат і Горлівський хімічний завод були серед найбільших у своїй галузі. Проте, із початком російської агресії на сході України в 2014 році та подальшими подіями, багато підприємств зазнали значних збитків або потрапили під окупаційний вплив. 

Далі ви дізнаєтесь, що сталося з Горлівським енергомеханічним заводом, одним із багатьох підприємств, який разом із фахівцями, опинився під контролем агресора.

Інфографіка про власників ГЕМЗ та ВЕМЗ

Історія та факти про ГЕМЗ

ТОВ «Горлівський енергомеханічний завод» (далі ГЕМЗ)  заснували у 2006 році Ігор Баклан, Олександр та Анатолій Байчорови. Згодом Ігора замінила його дочка Діана. Тож на сьогодні власники підприємства – це Діана Баклан, Олександр та Анатолій Байчорови. Підприємство знаходится за адресою: м. Горлівка, вул. Нестерева, 127. Займає площу 2,5 гектара, із них 1,2 гектара припадають на площу споруд. На заводі працювали близько 100 осіб, які виробляли насоси, компресори та займалися обробкою металевих виробів.

Супутникове зображення та розміщення на карті ГЕМЗ

У 2014 році ГЕМЗ разом із потужностями підприємства потрапив під окупацію, частина фахівців почала співпрацювати з ворогом.

Сьогодні окупанти разом із власниками-колаборантами планують розширити роботу підприємства. Сергій Іванович Іванієнко (ІПН РФ: 614034379718) займає посаду в. о. директора. Керівництво активно намагається набрати фахівців на роботу: операторів станків, зварювальників, токарів, фрезерувальників тощо. Обіцяють заробітну плату: 2$ за год.+премію, водіям та бухгалтерам обіцяють 400$ на місяць.

Оголошення про пошук працівників на сторінках ГЕМЗ у ВКонтактє

Клон ГЕМЗу на території РФ — Волгодонський енергомеханічний завод

Один із власників ГЕМЗу – Олександр Байчоров – у 2015 році заснував у місті Волгодонськ Ростовської області енергомеханічний завод (далі – ВЕМЗ). Для цього він використав потужності окупованого росіянами Горлівського енергомеху. 

Байчоров приймає представників місцевої влади на заводі. По центру (у білій футболці) – Олександр Байчоров,  з червоною папкою в руках –  депутат Волгодонської думи Сергій Ладанов, праворуч на фото – депутат Волгодонської думи Дмитро Якушкин.

Підприємство виконує послуги з модернізації, ремонту, монтажу, а також виготовлення запасних частин для центрифугованих компресорів, парових турбін, агрегатів для блоків розділення повітря, металопрокатних станків, арматури для доменного виробництва. 

Відомо, що на заводі працює близько 100 працівників, а його загальна площа 3.2 га Площа споруд сягає майже 1 га. Що є майже точною копію ГЕМЗ.

Супутникове зображення Волгодонського енергомеханічного заводу

Як інтелектуальну та фахову базу для ВЕМЗ Байчоров використав спеціалістів із ГЕМЗ, яких залучають до виконання певних робіт на підприємстві.

Фото з сайту Волгодонського енергомеханічного заводу. У робітника форма з написом  «ГЕМЗ». Це може свідчити про його участь у виконанні підрядів

Робота ВЕМЗ на металургійні гіганти РФ та їх зв’язки з військово-промисловим комплексом агресора

Олександр Байчоров заявляв, що ВЕМЗ бере участь у програмі імпортозаміщення, виготовляючи російські аналоги імпортного обладнання за зразками, наданими замовником: із урахуванням початкових даних, фахівці заводу розробляють конструкторсько-технологічну документацію та відповідний аналог.

Продукцію виробляють для великих промислових гігантів РФ, таких як Магнітогорський та Новолипецький металургійні комбінати (далі ММК та НЛМК), а також для інших металургійних підприємств агресора.

Новини про виготовлену продукцію для замовників із сайту ВЕМЗ. Основні замовники – НМЛК та ММК

19 жовтня 2022 року ММК був включений до санкційного списку через те, що комбінат «проводить спільні акції з Союзом добровольців Донбасу, організацією російських найманців, близькою до групи Вагнера», а також співпрацює з АТ «КамАЗ», виробником військових броньованих автомобілів.

  ММК має історію судових справ проти ПАТ «Уралвагонзавод», який входить до державної корпорації «Ростех». Це свідчить про його роботу на воєнно-промисловий комплекс РФ. У квітні та травні 2022 року ММК подав одразу декілька позовів до суду проти «Уралвагонзаводу». Комбінат вимагав виплати кошти за поставлену продукцію, а також суму договірної неустойки. В жовтні 2022 року сторони досягли мирових угод. 

  Головними партнерами «Уралвагонзаводу» (далі УВЗ) є Міністерство оборони РФ та «Рособорнекспорт». УВЗ виробляє вантажні вагони та бойові танки Т-72, Т-90 і Т-14. Весною 2022 року УВЗ був внесений до санкційних списків Євросоюзу та ряду інших західних країн у відповідь на агресію РФ щодо України.

 Волгодонський енергомех Байчорова виробляє продукцію також і для Новолипецького металургійного комбінату (НЛМК), яким володіє олігарх Володимир Лісін. За рейтингом Bloomberg цей олігарх зі статками у $27,9 млрд займає 64-те місце у рейтингу найбагатших людей світу. НЛМК перемагав у тендерах на постачання сталі АО «Ізумруд», який працює у військово-оборонному комплексі Росії, а також постачав сталь російським компаніям, які виробляють ядерну зброю та балістичні ракети.

Володимир Лісін – російський олігарх, власник Новолипецького металургійного комбінату

Так можемо простежити, як власники Горлівського енергомеханічного заводу Байчорови, у колаборації з олігархами РФ, допомагають існувати російській металургійній промисловості в умовах санкцій, і вона продовжує працює на воєнно-промисловий комплекс агресора.

Довідка про власників Горлівського енергомеханічного заводу

Анатолій Олексійович Байчоров

Дата народження:  05.04.1961 р.

ІПН: 2237526739

Паспорт РФ: 9105 443554

Адреса: Донецька обл., м. Горлівка, просп. Перемоги, 72, кв.133.


Олександр Олексійович Байчоров

Дата народження: 14.06.1968 р.

ІПН: 2500210232;  ІПН РФ: 614320366533

Паспорт: ВТ 014098; Паспорт РФ: 6017 231958

Адреса: Донецька обл., м. Горлівка, просп. Перемоги, 78, кв.93; Ростовська обл., м. Волгодонськ, вул. Курчатова 11, кв.77; Ростовська обл., м. Волгодонськ, вул. Курчатова 19, кв. 25.

Телефони: +380624520894, +76508523296, +79281477659 , +78639277879, +79508486200, +79508546313

Пошти:  info@ooovemz.ruaskont2009@yandex.rubaychorov@ooovemz.rumts@ooovemz.ru.  

Соціальні мережі: https://vk.com/id225786449 

Також є власником ТОВ «АСКОНТ» м. Горлівка, вул. Баранова, 1; ОГРН: 1229300015053, ІПН:9312000958, яку зареєстровано в реєстрі РФ 2.10.2014.


Діана Ігорівна Баклан

ІПН: 3381405947; ІПН РФ: 910309535531;

Дата народження: 30.07.1992 р.

Адреса: Автономна Республіка Крим, м. Ялта, смт. Відрадне, вулиця Лазурна, буд. 31.

Пошта: dianabaklan@ukr.net , baklandianaigorivna@gmail.com .

Телефон: +79780293233. 

Цей матеріал було розроблено у співпраці проєкту KibOrg та волонтерів команди OSINT-напрямку Центру готовності цивільних фонду Сергія Притули.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

Хочу щось сказати