«Квоти на грабунок»: Спільне Розслідування KibOrg, Радіо Свобода, БРЦ та Bёрстка

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Схеми», Білоруського розслідувального центру та видання Verstka отримали від спільноти KibOrg масив документів з окупованої Херсонщини. Ці дані дозволили виявити російські компанії, які в 2023 році вивезли близько 34 тисяч тонн української агропродукції. Було встановлено, що пшениця потрапила в Азербайджан і Туреччину, кукурудза – в Сирію, ячмінь – в Іран, а горох – в Іспанію.

Російські компанії перевозили сільськогосподарську продукцію з окупованої Херсонщини, користуючись спеціальними квотами, запровадженими російським агресором. Це дозволяло їм сплачувати низьке мито або взагалі уникати митних платежів. Одна з компаній виявилася пов’язаною з будівництвом палацу Володимира Путіна у Геленджику.

Цей матеріал підготовлений у співпраці з проєктом Радіо Свобода «Схеми», Білоруським розслідувальним центром та виданням Verstka.

Окупація і розкрадання

У 2021 році херсонські фермери, незважаючи на несприятливі погодні умови, встановили рекорд: зібрали 3,1 мільйона тонн зерна ранніх культур. Це був найбільший урожай за всі роки незалежності України. Менше ніж через рік частина території Херсонської області опинилася в окупації, а російська влада отримала можливість розпоряджатися аграрною продукцією регіону – видавати дозволи на її вивіз та продаж.

У червні 2022-го Офіс генерального прокурора України заявив, що розпочав розслідування за фактами незаконного вивезення зерна з територій Запорізької та Херсонської областей. Тоді ж журналістам «Схем» вдалося встановити шляхи, які долають вантажівки з південних окупованих українських областей до портів у Криму, де збіжжя перевантажують на судна.

За інформацією українського Центру національного спротиву, розкрадання українського зерна контролює Володимир Сальдо – колишній український політик і екс-мер Херсона, якого Володимир Путін спочатку призначив виконувачем обов’язків голови окупаційної адміністрації, а згодом – «губернатором».

Журналісти отримали від спільноти українських хакерів KibOrg документи, які доводять пряму причетність Сальдо до вивезення з Херсонщини аграрної продукції…

Читайте продовження на сайті Радіо Свобода: «Квоти на грабунок. Як і куди російські компанії екcпортують українське зерно з окупації і до чого тут палац Путіна»


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Хочу щось сказати