Борці із «тероризмом» чи терористи №1?

Росіяни продовжують грати роль «борців» зі світовим тероризмом. Прикриваючи силове захоплення територій України міфічним «захистом», вони створюють органи контролю та обов’язкові програми для протидії вигаданим «фашистам/нацистам». OSINT-аналітики Центру готовності цивільних проаналізували роботу пропагандистських органів на території окупованої Донеччини. Автори шоковані тим, що чимало українських дітей стали заручниками відверто абсурдних та викривлених ідей російських окупантів.  

Плани, «скрєпи» і контроль   

Робота над матеріалом розпочалася після оприлюднення на сайті окупаційної адміністрації в Донецькій області плану боротьби з «тероризмом» на 2024-2028 роки, (посилання) затвердженого Путіним. Він є загальним для території РФ, а також окрему увагу в ньому приділяють «новим російським територіям», а точніше — незаконно окупованим українським. 

На його основі колаборанти в окупованій Донеччині створили власний план заходів на 2024 рік (посилання). Варто прочитати всім, хто цікавиться питаннями пропаганди, щоб більше дізнатися про «традиційні російські духовні цінності» та інші ідеологічні «скрєпи» від ласих на чужі території.

Стратегія окупантів щодо боротьби з ефемерним «тероризмом»
Із плану боротьби проти України

Ряд заходів орієнтований на дітей середніх і старших класів: лекції, вікторини, кінопокази. Переглянути попередню тематику заходів на окупованих територіях за 2023 рік можна на зображеннях далі. Українським дітям розповідали «як не стати жертвами тероризму». Хочеться додати: треба, щоб Росії не було поруч, чи щоб не втручалася в справи інших країн.

Діти на окупованих територіях систематично залучені до пропагандистських заходів

Колаборанти використовують підміну понять  

«Боротьбу з тероризмом» на території окупованої Донеччини контролює локальна самопроголошена «Антитерористична комісія». Ця структура – ніщо інше, як ідеологічний орган, що «готується протистояти ряду терористичних угруповань», серед яких — вигадані російською пропагандою «українські націоналістичні та неонацистські організації». У роботі керується прямими вказівками з Москви.

Типове положення про «Апарат антитерористичної комісії» 

Судячи із опису, на окупованих територіях ОРДЛО проводять звичні заходи щодо профілактики тероризму: захист об’єктів і територій, різні публікації, лекції та формальні зустрічі. Така собі «турбота» про безпеку й обізнаність людей.

У роботі вони послуговуються «Єдиним міжнародним списком терористичних організацій», визнаним у РФ.

Із переліку «терористичних організацій», яким протистоять злочинці

На думку колаборантів, українська література переповнена (посилання) екстремістськими матеріалами. Тому чимало видань заборонені на окупованій території. Прогляньте, вам буде цікаво. Очевидно, що Україна російським окупантам і зрадникам мариться суцільним терористичним формуванням.

Заборонені книги на тимчасово окупованій Донеччині

Орвеллівський світ на прикладі окупованого Шахтарська

На початку 2024 року представник окупаційної адміністрації Шахтарська Олександр Шатов звітує фейковому керівнику (посилання) апарату «Антитерористичної комісії» Євгенію Садовому: у сфері культури, спорту і освіти все готове до протистояння тероризму на відповідній території. Найбільше заходів заплановано для учнів середніх і старших класів. 

Також особливу увагу мають приділити людям на нещодавно окупованих росіянами територіях. Проте, таких треба додатково перевірити із залученням «органів безпеки», адже хтось із них може підтримувати Україну.

Фрагмент звіту про початок реалізації ворожої програми на окупованій території Донецької області
Фрагмент звіту про початок реалізації ворожої програми на окупованій території Донецької області

Розмахи постійної промивки мізків і залякувань чималі. Ось трохи цифр. За І квартал 2024 року лише у Шахтарську у сфері освіти провели 207 заходів і охопили 6849 осіб, у сфері культури — 48 заходів і 1780 осіб. На постійній основі в цих заходах працює 1089 осіб, з них 47 — працівники адміністрації, і їх кількість зростає.

Як самопроголошена Шахтарська адміністрація вислужується перед окупантами

Попередньо ми писали, що звіт «нагору» відправляв Олександр Шатов, представник так званої «адміністрації» міста Шахтарськ. У своїх дописах в соцмережах він пропагує «русскій мір» та засуджує дії України.

Скріншоти із соцмереж Олександра Шатова

У навчальних закладах мабуть позитивно ставляться до мілітаризації виховного процесу (посилання).

Інформація із сайту самопроголошеної адміністрації міста Шахтарськ

Дітям нав’язують (посилання) «геройство» окупантів та колаборантів, які загинули у результаті вторгнення Росії на територію України.

Інформація із сайту самопроголошеної адміністрації міста Шахтарськ

До речі, дісталося не лише дітям. Про терористів розповідають і літнім людям. Очевидно, готуються нові «Отряди Путіна». Але розповідають (посилання) лише про ті теракти, які вигідні росіянам, і не кажуть, хто ж стояв за деякими з них. 

Інформація із сайту самопроголошеної адміністрації міста Шахтарськ

Росіяни методично опрацьовують розуми українців на окупованих територіях із допомогою штучно створеної проблеми тероризму та інших компонентів, котрі включають страх, ненависть. Україні вже зараз треба готувати інструменти для боротьби з ворожою пропагандою, щоб після звільнення своїх територій, повернути і своїх людей, зокрема — дітей.


KibOrg — проєкт журналістів та IT-спеціалістів, які об’єднались під іменем легендарних кіборгів для боротьби з агресором в інформаційному просторі.

Ми розслідуємо злочини росіян в Україні, викриваємо діяльність колаборантів і розвінчуємо російські фейки.

Слідкуйте за нашими сторінками: Telegram | Facebook | Підтримати

Serhiy Prytula Charity Foundation

Ми - команда OSINT-ентузіастів, яка займається волонтерством у сфері інтернет-розвідки з метою допомоги українській державі та іншим інформаційним спільнотам. Наші волонтери мають досвід роботи з агенцією Molfar, Дмитром Золотухіним, а також командою KibOrg. Слідкуйте за нашими публікаціями на всіх платформах KibOrg

Хочу щось сказати